„Ez őrület!” – Szijjártó Péter szerint most már tényleg befellegzett Európának

Valahogy jó lenne túlélni ezt.

Szijjártó Péter részt vett a 4. Budapest LNG Summit konferencián, ahol arról számolt be, hogy a földgáz ára a

korábbi tízszeresére emelkedett,

mivel rendkívül törékeny az energiabiztonság Európában. Illúziónak nevezte az európai energiabiztonságot.

A tárcavezető az energiainfrastruktúra védtelensége és az Északi Áramlat 2 gázvezeték elleni támadásokkal kapcsolatban őrületesnek nevezte, hogy terrorcselekmény történt a fontos európai infrastruktúra ellen, és azóta sem folyt független nemzetközi vizsgálat az ügyben,

továbbra sem ismert az elkövető.

A miniszter szerint Európa szerencsés volt az enyhe téllel. Megjegyezte, hogy sok politikus ünnepli magát a hideg sikeres átvészelése miatt, de ez túl korai, ugyanis a szakértők szerint

a következő fűtési szezon nehezebb lesz.

Körülbelül 50 milliárd köbméternyi orosz földgáznak mondhatunk búcsút, az új LNG-kapacitások, egyelőre pedig alkalmatlanok az eddigi orosz források kiváltására.

– sorolta.

Kiemelte, hogy

Európa versenyképességre nézve gyilkos a mostani helyzet,

a földgáz ára hétszer magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áramé pedig háromszor magasabb, mint Kínában.

„A jelenlegi körülmények között a megoldás az, hogy a keresleti helyett az ellátási oldallal foglalkozzunk, s annyi gázt hozzunk az európai piacra, amennyit csak lehet”

– állította.

A miniszter állította, hogy Magyarország fizikai, és nem pedig ideológiai vagy politikai kérdésként tekint az energiabiztonságra.

„Nem helyes politikai okok miatt felmondani jól működő szerződéseket egy megbízható ellátóval”

– jelentette ki a miniszter.

A diverzifikáció első lehetőségeként az

azeri gáz bevonását

említette, amelyről politikai megállapodás született, kezdetben 100 millió köbméter mennyiségben, amit hosszú távú szerződés követhet évi kétmilliárd köbméterrel, ehhez azonban infrastruktúra-fejlesztésekre van szükség – vélekedett a politikus.

A második opciót a további LNG-források jelentik Horvátországból, Görögországból, Törökországból és Lengyelországból, a bővítéshez azonban minden irányból ugyancsak a hálózati kapacitások bővítésére lenne szükség, amihez szintén elengedhetetlenek az európai uniós források – tette hozzá.

Szijjártó Péter a beszédében azt állította, hogy a brüsszeli tárgyalásain egyesektől azt hallotta, hogy nem akarnak már további pénzeket fordítani a gázinfrastruktúra fejlesztésére. Szerinte ez nagy hiba lenne, mivel

túl kell élni az új technológiákig.

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek