Gyurcsány: Dobrev Klára tehetsége, alkalmassága nagyságrendekkel meghaladja Márki-Zay Péterét

Ezért nagy hibának tartja, hogy Karácsony Gergely a visszalépésével utat engedett Márki-Zaynak.

A Spirit FM Harcosok klubja című műsorának vendége volt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök.

A műsorban kérdezték Gyurcsányt arról, hogy Márki-Zay Péter, a 2022-es választások bukott miniszterelnök-jelöltje egy Blikknek (!) adott interjújában arról beszélt, hogy Gyurcsány és Jakab Péter a pártelnöki értékezletekről „szinte kézen fogva mentek dohányozni”.

Gyurcsány azt ügy kapcsán világossá tette: nem dohányzott együtt Jakab Péterrel, már csak azért sem, mert amikor munkakapcsolatba kerültek, akkor már nem dohányzott.

„Nem jól csinálja ezt szerintem Márki-Zay Péter, nem tudom, mit csinál, ennél magasabb a horizontja szerintem egy politikusnak, államférfinak még inkább, mint amit ő itt művel”

– fogalmazott a DK elnöke.

(Márki-Zay rágalmát Jakab Péter is cáfolta, erről >>ITT<< írtunk.)

Arra a kérdésre, hogy olyat mondott-e Márki-Zaynak, hogy ha az ellenzék elveszíti a 2022-es választás, azért Márki-Zay lesz a hibás, azt válaszolta: olyat biztos, hogy mondott neki, hogy nem jó politikus, és ha „ezt így fogod csinálni”, akkor ezt el fogjuk veszíteni, de hát ki más lenne a hibás?

Gyurcsány szerint ezek nagyon éles küzdelmek, aminek a tetején mindenfajta értelemben a miniszterelnök-jelölt van, a fő felelősség az övé.

Gyurcsány emlékeztetett rá, hogy 2021 októberében az ellenzék minden komolyan vehető kutatás szerint fej-fej mellett állt a Fidesszel, ezt sikerült Márki-Zaynak fél év alatt hatalmas ellenzéki bukásba átfordítania.

Azt nem tudja, hogy Dobrev Klára nyert-e volna Orbánnal szemben, de

abban biztos, hogy ilyen megalázó vereséget nem szenvedett volna.

Ha Karácsony Gergely nem lép vissza a két forduló között, Dobrev Klára megnyerte volna a második fordulót – fejtette ki kérdésre válaszolva a DK elnöke. Arra a kérdésre, hogy árulónak tartja-e Karácsony Gergelyt a visszalépése miatt, azt válaszolta:

„nem értem, hogy mit csinált.”

Azt nem tudja, hogy az utolsó pillanatban miért döntött a visszalépés mellett Karácsony, de hozzátette, hogy a döntése legitim. Nem gondolja árulónak a főpolgármestert, szerinte rossz döntést hozott.

Mint mondta: a főpolgármester Gyurcsánnyal és Dobrevvel szemben érzett averziója tévútra vezette őt. „Nem szabad politikát érzelmekből csinálni” – tette hozzá.

„Dobrev tehetsége és alkalmassága nagyságrendekkel meghaladja Márki-Zay Péterét, ezért tévedésnek és hibának gondolom Márki-Zaynak utat nyitni Dobrevvel szemben.

Valójában a hazafias kötelezettség megsértésének, de ez nem egyenlő az árulással. Nem gépek vagyunk”

– fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a visszalépés után, miért érdeke a DK-nak, hogy Karácsony Gergely 2024-ben újra főpolgármester legyen, azt mondta: úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet.

Gyurcsány szerint nem beszélni kell a szabad városokról, hanem az önkény hatalmával szemben, Budapest szervezett politikai közössége lehetne egy szabad Magyarország megteremtésének az indulópontja, de ehhez meg kell szervezni Budapestet politikai értelemben, és nem helyettes államtitkárokkal konzultálni még 2 milliárd forintról, hanem nekimenni a kormánynak.

Gyurcsány szerint Karácsony Gergely „a leghelyesebb, legkedvesebb, legjobb arcú politikusok egyike”, ez az erénye, ezért lehet őt nagyon könnyen támogatni.

„Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt. De nem teljesíti a feladatát szerintem. Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó, annak, aki szereti a biciklis sávot, én erről most nem tudok véleményt mondani.

De szerintem itt nem ér véget a feladat. Vagyunk egy történelmi küzdelemben. Az emberek Barabást kiáltanak. Én meg azt gondolom, hogy Jézussal kell menni”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ők Jézus, Orbán pedig Barabás, az áruló, és nem lehet utat engedni a Barabásoknak.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e DK által támogatott kihívója Karácsony Gergelynek, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: három ember van a tarsolyukban, van, aki a pártos világhoz van közelebb, van, aki civilnek tekinthető, de az alapdillema az Gyurcsány szerint, hogy kihívást akarnak-e intézni főpolgármesterrel szemben. Megjegyezte, hogy rá kell ébreszteni Karácsonyt arra, hogy rossz úton jár sok tekintetben.

2024-re meg fognak állapodni a kerületekről és a főpolgármesterről is – folytatta, hozzátéve, hogy fenti, kritikus mondatai nem jelentik azt, hogy nem értik, hogy a végén egy egységes ajánlatot kell tenniük a budapestieknek. Az is lehet, hogy lesz előválasztás a főpolgármester-jelöltről, ezt még nem tudja. Szerinte a kerületek döntő többségében megállapodás lesz, de lesz, ahol előválasztást tartanak.

A DK-n kívül az MSZP és a Momentum a legerősebb Budapesten, ez a három párt Gyurcsány szerint meg fog állapodni a 23 kerület többségében, a többieknek nincs más lehetőségük, mint ehhez igazodni, de nem szabad kiszorítani senkit sem.

Az MSZP négy polgármestert ad Budapestnek, ezek közül Gyurcsány szerint van, aki sérthetetlen, és van, aki veszélyben van. A Momentumnak úgy látja, hogy utat kell nyitni, a DK-nak pedig véleménye szerint a mostani hatnál több polgármestere lesz, a Párbeszédnek pedig nem lesz kilenc alpolgármestere. Úgy gondolja, 2-3-4 kerületben lesz előválasztás.

Ráczné Földi Judit mandátumával kapcsolatban arról beszélt, nincs benne feszültség. Úgy véli, az jogilag sincs rendben, hogy a Momentum nem szavazta meg Ráczné mandátumát.

„Miért gondolta a Momentum, hogy nekik ebbe bele kell állni? Nyilván azért, mert azt gondolják, ők majd megmutatják, hogy ők az isteni tisztaságnak és a becsületnek a letéteményesei itt a földön, és azt ők fogják képviselni. Lehet ezt csinálni. Én azt gondolom, hogy ez nincsen rendben”

– mondta. A Momentummal ezek után is együtt tudnak működni.

Mint mondta, a DK mindenkivel együttműködik. Az MSZP szerinte egy nagyon rossz pályán van, de megtartandó, érdemes politikusaik vannak. Azt is állította: éppen állítja le azt a folyamatot, hogy a DK-ba igazol ellenzéki politikusokat, mert úgy látja, megviseli a pártok közötti bizalmi viszonyt, és egyre fontosabb a 2024-es választás. Majd azzal folytatta: sorban állnak azok a politikusok, akik belépnének a DK-ba, de most azt mondja, inkább ne, lassítási folyamat van.

Gyurcsány szerint támogatni kell azokat a politikusokat is, akik mögött néhány százalékos párt van, de a munkájukat jól végzik, itt megemlítette Tóth József angyalföldi polgármestert és Őrsi Gergelyt, a II. kerület polgármesterét.

Lesznek nyitott kérdések, ilyennek említette az I. kerületet, ahol V. Naszály Márta a polgármester, itt a DK inkább nem száll be a versenybe, de szerinte az V. kerületben sem magától értetődő, hogy mi történik. Úgy gondolja, az LMP-nek, a Jobbiknak vagy a Párbeszédnek nem lesz sok polgármestere.

Meglátása szerint mind a 23 kerületben a mai tudásunk szerint van győzelmi ellenzéki esély, de azt nem állítja, hogy az összes kerületet meg fogja nyerni az ellenzék.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e megállapodás a DK és az MSZP-ből távozott Ujhelyi István, illetve az általa vezetett Esély Mozgalom között a 2024-es EP-választás előtt, azt válaszolta: a DK brüsszeli delegációjának két meghatározó embere Dobrev Klára és Molnár Csaba, ők fogják előterjeszteni a párt 2024-es EP-listájára vonatkozó javaslatot is.

Ujhelyi Istvánt is tájékoztatta arról, hogy Dobrev és Molnár Csaba előterjesztésén fog múlni, hogyan fog kinézni a Demokratikus Koalíció EP-listája. A DK EP-listájának első három helyén Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes fog állni. A negyedik helytől a lista nyitott, nincs semmilyen döntés vagy elköteleződés, ha most van négy képviselőnk, akkor ennél több lesz – mondta.

Úgy véli, az európai parlamenti és az önkormányzati választások összetolása túl van gondolva.

„Az európai parlamenti választáson nagyjából úgy látom, hogy szinte mindenki külön-külön indul, a végén lehetnek kényszerösszefogások. Az EP választási része megmutatja, hogy kinek mije van. Nekünk több lesz. Mások meg elbuknak a sztorin.

De ez nem befolyásol bennünket abban, hogy Miskolcon, Pécsen, Pápán, együttműködjünk egyik-másik párttal, hogyha kell”

– fejtette ki.

A teljes interjút itt nézheted meg:

.

(Spirit FM nyomán)

Valódi Hírek