Váratlan válasz jött a kormánytól – megtörténhet, amit el akartak kerülni

Nem ezt akarták eddig.

Konkrét válasz nem érkezett az Energiaügyi Minisztériumtól, de

közlésükben nem cáfolták,

hogy az orosz forrás (részbeni) kiváltására az amerikai Westinghouse cégtől próbáltak hasadóanyagot szerezni a Paksi Atomerőműhöz.

Az írásbeli kérdést Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke nyújtotta be még március 13-án.

Pontosan az érdekelte:

„Megkereste-e Magyarország Kormánya a Westinghouse, amerikai energetikai vállalatot hasadóanyagok beszerzésének ügyében?”

A kérdésre Lantos Csaba miniszter megbízásából az Energiaügyi Minisztérium államtitkára, Koncz Zsófia adott választ:

„Magyarország energiabiztonságához és a a rezsitámogatás fenntartásához szüksége van a nukleáris energiára, amely az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében is fontos szerepet játszik.”

Hozzátette:

„Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. folyamatosan vizsgálja a létesítmény zavartalan üzemeltetéséhez szükséges intézkedési lehetőségeket.”

A New York Times egy korábbi cikke már beszámolt arról, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarország is alternatív beszerzési forrásokat kereshet atomerőműve nukleáris fűtőanyaggal való ellátásához.

A cikkben megszólalt Tarik Chohó, a Westinghouse fűtőanyagrészlegének vezetője, aki pont Magyarországot hozta példának arra, ahogy az európai országok egymás után álltak neki az energiaellátás függetlenítésének.

„Nagyon sok mozgolódást látunk.

Még Magyarország is diverzifikálni akar”

– fogalmazott.

Erről a folyamatról is beszélt Szijjártó Péter csütörtökön, a Türk Államok Szervezetének energiaminiszeri tanácsában. A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem az a megoldás, ha az energiaforrásoktól való függőség okát egyik államról áttolják a másikra.

A tárcavezető megosztotta: Franciaország összehívott egy nukleáris koalíciót, 12 résztvevő között ott lesz Magyarország is.

Törökországgal azonos technológiával építenek atomerőművet, Üzbegisztán és Kazahsztán uránkitermelésben vezető szerepet tölt be – szerinte ezek is segítenek abban, hogy a nukleáris energia felhasználásával függetlenítsék magukat az energiapiac változásaitól és a magas áraktól.

(hvg.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek