Meglepőt húzott a kormány: Szijjártó végre kibökte, miért kokettálnak Azerbajdzsánnal

Szerintük ez a legreálisabb lépés.

Az idei év még a tavalyinál is nehezebb lesz

– fogalmazott Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének energiaminiszeri tanácsának csütörtöki ülésén, Budapesten.

Körülbelül 60 milliárd köbméternyi orosz gáz esett ki a tavalyi mennyiséghez képest, valamint az LNG kapacitások is korlátozottak Európában – fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondása szerint Magyarország nem ideológiai kérdésnek tekinti az energiaellátás biztonságát, ezért politikai alapon sem diszkriminál forrást vagy szállítási útvonalat.

A tárcavezető szerint nem az a megoldás, ha az energiaforrásoktól való függőség okát egyik államról áttolják egy másikra.

A türk államok nélkül nem garantál Magyarország energiaellátása

– állította Szijjártó.

Úgy nyilatkozott: Azerbajdzsán a legreálisabb forrás, idén mintegy 100 millió köbméternyi földgáz érkezik az országból, a két állam közötti szerződés évi 2 milliárdos mennyiséget céloz meg.

Ehhez már tárgyalásokat kezdtek bolgár és román „barátaikkal”, április végén Szófiában írják alá a szerződést a délkelet-európai infrastruktúra kiépítéséről.

A tárcavezető beszámolt róla, hogy

Franciaország összehívott egy nukleáris koalíciót,

a résztvevő államok között van Magyarország is.

Törökországgal azonos technológiával építenek atomerőművet, Üzbegisztán és Kazahsztán uránkitermelésben vezető szerepet tölt be – szerinte ezek miatt jobban ki tudják használni a versenyelőnyt, hogy nukleáris energia felhasználásával függetlenítsék magukat az energiapiac változásaitól és a magas áraktól.

Szijjártó szerint helyes döntés volt, hogy Magyarország megfigyelőként csatlakozott a Türk Államok Szervezetéhez.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek