Kirobbant a botrány: Tiborcz István és Mészáros Lőrinc embereit ültették az egyetemi kuratóriumokba

Átvették az irányítást Mészárosék.

Azt követően, hogy az Európai Bizottság nyomására a kormánytagok lemondtak egyetemi kuratóriumi tisztségükről, számítani lehetett rá, hogy ezeket a pozíciókat majd új emberekkel töltik fel. A Telex értesülései szerint eddig kevés helyen jelentettek be személyi változásokat, viszont ahol ez megtörtént, ott rendkívül érdekes nevekre bukkantak.

Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány új tagjai közé bekerült például Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese. Emlékeztettek: ez az a bank, amelynek többségét a BDPST Group, azaz Orbán Viktor veje, Tiborcz Istvánnak cége vásárolt meg. A kuratórium elnöke pedig Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett.

A Pannon Egyetem kuratóriumába Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa és Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója is bekerült. Szabadics cége pedig rendszeres szereplője az állami közbeszerzéseknek, Mészáros Lőrinc rendszeres konzorciumi partnere.

Az Átlátszó arról írt, hogy Szabadics 2019-ben 8 milliárd forint összegű közbeszerzést nyert el, majd pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést is megkapta.

A Pannon Egyetemet fenntartó alapítvány kuratórium elnöke Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) korábbi elnöke lett, aki már régóta tagja a testületnek.

Akadtak olyanok is, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább kormányzati megbízásukról mondtak le: Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Guller Zoltán miniszteri biztos, és Wáberer György kormánybiztos is.

Így tett volna Szili Katalin is, aki végül meglepően sajátos módon intézte el, hogy egyetemi kuratóriumi tag maradhasson. Ugyanis Szili nem megbízottként, hanem miniszterelnöki főtanácsadóként folytatja majd tovább tevékenységét, miközben továbbra is a Pécsi Tudományegyetem alapítványának kuratóriumi tagja.

Az árnyékkormány korábban azt követelte, hogy azonnali hatállyal zárják ki a kormánytagokat az egyetemi kuratóriumokból, később pedig felszólították Szili Katalint és Cser-Palkovics Andrást is, hogy azonnal mondjanak le tagságukról.

(telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Kiderült: Így próbálja átejteni az Európai Bizottságot az Orbán-kormány, hogy jöhessenek a pénzek

https://nyugatifeny.hu/2023/03/28/arnyekkormany-felszolitjuk-szili-katalint-es-cser-palkovics-andrast-azonnal-mondjanak-le-a-kuratoriumi-tagsagukrol-video

Valódi Hírek