Árnyékkormány: Felszólítjuk Szili Katalint és Cser-Palkovics Andrást, azonnal mondjanak le a kuratóriumi tagságukról! (+videó)

Itt vannak Dobrev Kláráék aktuális döntései.

Molnár Csaba és Kálmán Olga az árnyékkormány hétfő délutáni ülését követő sajtótájékoztatón számolt be az aktuális döntésekről. Az árnyékkormány szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi idén a harmadik, összességében pedig a nyolcadik beszámolójuk.

Az EU-s pénzekről

Molnár Csaba arról beszélt, Magyarország bajban van, amelyet jól mutat a hazánkat sújtó megélhetési válság. Megjegyezte: ebben a helyzetben céljuk, hogy alternatívát kínáljanak, éppen ezért voltak Londonban is az árnyékkormány tagjai, hogy brit kollégáikkal tárgyaljanak.

Az árnyék-kancelláriaminiszter kijelentette: Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat, ameddig Orbán köréhez kerülnek a pénzek. Hozzátette: nem igazak a magyar kormány állításai a pénzek érkezésével kapcsolatban, és rövidesen lejár a kormányzat megegyezéshez szükséges határideje.

Kizárólag Orbán Viktor a felelős

azért, hogy a magyar emberek nem juthatnak hozzá az uniós forrásokhoz

– jelentette ki Molnár Csaba. Hozzátette: a kormány 4 hónap alatt nem tett semmit az EU-s pénzek megszerzéséért.

Elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány nem ad semmilyen tájékoztatást erről. Molnár ehhez hozzáfűzte: Orbánék eltitkolnak mindent a magyar emberek elől.

Az árnyék-kancelláriaminiszter szerint rövid távon két dolog szükséges ahhoz, hogy megérkezzenek az EU-s pénzek: vissza kell vonni az igazságszolgáltatási pozíciókat, az egyetemi kuratóriumokból pedig vissza kell vonni a politikusokat.

Ezzel kapcsolatban elmondta: nem történt semmilyen változás, mert hiába nincsenek már miniszterek a kuratóriumok élén, ha olyan kormánypárti és Fidesz-közeli politikusok, mint Cser-Palkovics András és Szili Katalin, még mindig posztot vállalnak a kuratóriumokban.

Éppen ezért az árnyékkormány felszólítja a székesfehérvári polgármestert és a volt miniszterelnöki megbízottat,

mondjanak le kuratóriumi tagságukról.

Elmondásuk szerint előbbi összeférhetetlen, utóbbi méltatlan, hogy a kuratóriumokban üljön. Mindkettejüket alkalmatlannak tartják arra, hogy továbbra is az egyetemi felügyeletet ellátó szervekben helyet foglaljanak.

Az integritás hatóság tevékenységét Molnár kamunak nevezte. Azt a feladat ellátására alkalmatlan, elfogult intézménynek tartja. „Nem független, nincs rá szükség” — tette hozzá.

A repülőtér felvásárlásáról

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlását a Budapest–Belgrád vasútvonal és a Paks II-beruházás mellett a harmadik „kiemelt lopási projekt”-nek tartja.

Molnárék számítása szerint 625 és 699 milliárd forint között van a reptér értéke. A kormány háromszoros árat akar érte adni – jelentette ki.

Megjegyezte: a reptér folyamatos veszteséget termel, és elmondása szerint súlyos veszteséget okoz a magyar adófizetők számára. Hozzátette:

nincs annyi pénz a költégvetésben,

amennyi lehetővé tenné a repülőtér megvásárlását.

Az árnyékkormány szerint a repülőtér megvásárlása helyett az arra fordítandó pénzeket a Lázár János által lehúzott, nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházásokra kellene fordítani. Ennek érdekében határozati javaslatot nyújtanak be.

A pedagógusok jogviszonyáról

A pedagógusok közszolgálati jogviszonyát megváltoztató törvény a gyermekek jogait is csorbítja, és erre rámutat az is, hoy minden érintett szakszervezet tiltakozik ellene – mutatott rá Molnár, hozzátéve, hogy a kormány a tiltakozókkal ért egyet.

Nehezményezik, hogy az új törvény ellehetetleníti a sztrájkjogot. A javaslat mélyíti az oktatás válságát és problémáit – jelentette ki a politikus.

Az árnyékkormány szerint a pedagógusok védelme és a pedagógushiány enyhítése helyett a közoktatásban dolgozók megfélemlítését, a munkavállalókat védő jogok leépítését, a fontosabb munkáltatói jogkörök intézményektől való megvonását, és a további értelmetlen centralizációt célozza.

Molnár Csaba felhívta a figyelmet, hogy az árnyékkormány tavaly októberben 45%-os illetményemelésre, a túlórák kifizetése, a pedagógusok és a tevékenységüket segítők munkaideje maximumának meghatározására, illetve a sztrájktörvény hatályon kívül helyezésésére tett javaslatot.

Egyéb témák

Kálmán Olga ismertette: árnyékkormány ülésén meghallgatták a romák helyzetéről tájékoztatót, valamint szóba került a skandináv országok NATO-tagságának kérdése, a nyugdíjas szervezetek követelései, illetve a májusban tervezett környezetvédelmi konferencia kérdése is.

Az árnyékkormányinfót itt lehet visszanézni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek