Kíméletlenül őszinte interjút adott Orbán és Putyin kapcsolatáról az Európa Tanács ukrán küldötte

Nem fognak ennek örülni.

Marija Mezenceva, az Európa Tanács ukrán küldöttségének vezetője szerint tarthatatlan, hogy Magyarország a NATO és az EU tagjaként különutas politikát képvisel a háború ügyében. A Telexnek adott interjújában azt is megjegyezte: szerinte

a háttérben orosz zsarolás állhat.

Az interjú során a politikus beszélt az Ukrajnából elrabolt gyerekek ügyéről. Az eddigi fejlemények alapján körülbelül 16.700 gyermekről van szó, akiket az oroszok elszakítottak családjuktól. Oroszország azzal magyarázza a tettét, hogy „humanitárius akció”-ról van szó, és a gyermekek biztonsága érdekében viszik el őket.

De természetesen nem csak gyermekek kerülnek szóba: rendőröket és orvosokat is elhurcoltak az oroszok – sorolta a politikus. Mezenceva azt mondta,

teljesen esetleges, hogy kit hurcolnak el vagy kínoznak meg

az orosz betolakodók.

Úgy látja, hogy a jogsértések orosz részről rendszerszintűek. Elég csak arra gondolni, amikor a helyszínen lelőtték azt az ukrán katonát, aki hazáját éltette.

„A genfi konvenció alapján ő már hadifogoly volt. Az ő kivégzése a kamerák előtt bizonyíték arra, hogy a konvenció nem érvényesül, és sok hasonló eset történhetett”

– nyilatkozta az ukrán politikus.

Ezzel szemben más Ukrajnában a hadifoglyok helyzete:

Jártam orosz hadifoglyoknál, megelégedéssel tapasztaltam, hogy mi, ukrajnaiak, betartjuk a genfi konvenciót, a hadifoglyoknak orvosi ellátást, napi négy étkezést, internetet és a levelezés lehetőségét is biztosítjuk.

Volt, aki náluk jutott először fogorvoshoz

– mondta Mezenceva.

A politikus szerint Oroszország még az evakuálási konvojok biztonságát sem garantálta. Most viszont még rosszabb lehet a helyzet. Putyin bejelentette, hogy atomfegyvereket telepít az ukrán határ közelébe. Mezenceva erről azt mondta:

„Ez már az utolsó eszköz, amivel még megpróbál hatni a folyamatokra, amelyek felett teljesen elveszítette a kontrollt a zátonyra futott villámháború kezdete óta. Már csak a rögtönzés maradt”

Ezért van kiemelt jelentősége a nyugati támogatásnak, amelyben

a magyar kormány külön utat jár.

Ellentmondásosnak tartja a politikus, hogy Magyarország bár támogatta a háborús bűncselekmények feltárását, de nem támogatta a Putyin ellen kiadott elfogatóparancsot.

„Talán nem számított arra Magyarország, hogy ilyen gyorsan döntés születik”

– vélekedett Mezenceva.

Áprilisban születhet javaslat a PACE részéről, amit talán Orbán Viktor is támogatni fog, hiszen a gyermekvédelemről szól – mondta Mezenceva.

„Az Oroszországba hurcolt gyerekek jogai naponta sérülnek, amikor hazudnak nekik, például, hogy meghaltak a szüleik, hogy orosz állampolgárságra van szükségük a védelem érdekében”

mondta a politikus. Mezenceva szerint az is megtörténhet, hogy ezeket a gyerekeket afféle ifjúsági katonai szervezetekbe tömörítik, és Ukrajna ellen fordítják.

Az interjú során szó esett a Kárpátalján élő magyarokról, illetve a Magyarországon élő ukrán menekültekről is. Elmondta, hogy hazánkba főleg nők és gyermekek menekültek. Törekszenek arra, hogy megtanuljanak magyarul, és a társadalom hasznos tagjaivá váljanak, amíg itt élnek.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbséggel kapcsolatban kijelentette: nem akarják csorbítani a nemzetiségi kisebbségek jogait, de hasonló eljárást várnak magyar részről is. Abban, hogy a 2017-es nyelvtörvényre hivatkozva blokkolja Magyarország a NATO–Ukrajna bizottság működését, Mezenceva szerint

„orosz nyomot lehet felfedezni”.

Mezenceva hangsúlyozta, hogy Ukrajnában konkrétan Európát védik, és ebben Magyarországnak is szerepet kellene vállalnia. A NATO „biztonságának biztosítása lényegében Ukrajnában zajlik” – érvelt Mezenceva amellett, hogy

Magyarország a NATO tagjaként igazodjon a közösséghez.

„Magyarország mintha spárgában lenne, és ezt nem is a földön tenné, hanem három széken”

— mondta a politikus. Az egyik szék Oroszország, a másik Kína, a harmadik az EU — folytatta Mezenceva, majd hozzátette:

„A választási eredménytől függetlenül érzem, hogy ez nem a magyar társadalom általános világképét tükrözi, hanem a kormányét.”

„Folyamatos félmegoldásokat látunk, márpedig mi felelős, partneri kapcsolatra törekszünk, kulturális és gazdasági téren egyaránt” – jelentette ki Mezenceva, majd hozzáfűzte, hogy

ez az egész nem a magyar társadalomról szól,

hiszen a magyar emberek otthonaikba is fogadtak ukrán menekülteket.

„Ezekért nagyon hálásak vagyunk”

– hangsúlyozta az Európa Tanács ukrán delegáltja.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek