Mi történt? Szijjártó durván ellentmondott az Orbán-kormánynak az ENSZ mai ülésén

Szerinte jobb lenne ezt elkerülni.

A jövő biztonsági kockázata lesz a víz, kiválthat nemzetközi konfliktusokat, migrációs hullámokat – mondta Szijjártó Péter az ENSZ Vízügyi Konferenciáján pénteken.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: sok természeti kihívással kell szembenéznie az embereknek, kiemelt figyelmet kell szentelni a vízzel kapcsolatos katasztrófáknak.

Jelenleg 1,2 milliárd embert súlyt árvízveszély,

beavatkozás nélkül 2050-re 1,6 milliárdra nő a számuk.

A vízhiányos területeken élők aránya sokkal nagyobb, kevesebb mint 30 éven belül 3 milliárdra nőhet a számuk.

Naponta 1000 gyermek halálát okozza a szennyezett víz fogyasztása

– fejtette ki a tárcavezető

Mivel a vízellátás összekapcsolódik a migrációval, szuverenitási kérdés is – fogalmazott Szijjártó. Elmondása szerint Magyarországnak elég tapasztalata van illegális határátlépőkkel, nyomás helyeződik rá az orosz-ukrán háború miatt is. A migrációval párhuzamosan nőtt a terrorveszély, a vírusok gyorsabban terjednek a tömeges vándorlással, a mindezek megállításához az okot kell megszüntetni: a vízellátási probléma is ide tartozik.

A tárcavezető szerint a magyar kormány kiveszi a részét ebből, segít a szegényebb államoknak, miközben olyan technológiákba fektettet, amelyek már világszínvonalúak.

Magyarország 800 millió eurót költött víz biztonsági intézkedésekre

többek között: Vietnámban, Sri Lankán, Ugandában, Malin, Bosznia-Hercegovinában.

Eközben Magyarországon nagy botrányt kavart annak az igazgatónak a felmentése, akinek aláírásával kritikus szakvélemény született a Debrecenbe tervezetett akkumulátorgyár folyóvízkárosító hatásairól.

Az érintett vezetőt, Kincses Dánielt váratlanul érte a kirúgás híre, de mivel írásban még nem kapott értesítést róla, a részletekről nem nyilatkozott.

Az árnyékkormány tagjai is utánajártak az akkumulátor beruházások környezetszennyező hatásainak. Egy komáromi lakos árulta el nekik:

Egyre nagyobb a szárazság a gyár környékén, a fiatalok elköltöznek,

valamint szakértő szerint az ilyen gyárak ivóvizet is használnak, ez a nyári hónapokban komoly problémát okoz.

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban úgy nyilatkozott: ENSZ-nek rendelkezésre kell bocsátania az eszközöket, hogy mindenki megfeleljen a vállalt kötelezettségeknek a vízellátással kapcsolatos problémák megoldására, hozzátette: Ezt határozat rögzíti.

Szijjártó figyelmeztetése tehát különösen ellentmondásos, látva a hazai kormányzati intézkedéseket, amelyek alapján a szakvéleményeket figyelmen kívül hagyva kezdenek hatalmas akkumulátorgyár-beruházásokba. Szakértők szerint ezek éppen az ivóvízkészletet veszélyeztetik.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek