Nincs vége: Szinte a teljes megyében megszűnik az ügyelet Pintérék döntése után

A kisgyermekes szülők nehéz helyzetbe fognak kerülni.

Az új ügyeleti rendszer részeként Borsod-Abaúj-Zemplén megye lesz a következő országrész, ahol az Országos Mentőszolgálat szervezi majd a szolgáltatást.

A Népszava kedden írt arról, hogy a megyében a tervek szerint

egyetlen gyermekügyeleti pont működik áprilistól,

amely a miskolci megyei kórházban kap majd helyet. Ez azt jelenti, hogy a megyéből minden beteg gyermeket ide kell hozni hétköznap 16-22 óra, hétvégén 8-22 óra között.

A lap információi szerint a megyében az alapellátási körzetek közel hatoda, a vegyes praxisok negyede és a gyermekorvosi körzetek hetede üres. Súlyosbítja a helyzetet, hogy

a lakosság jelentős része már most sem tud saját háziorvoshoz fordulni.

Az itt élők hívásait ügyeleti időben a mentőszolgálat diszpécsere fogadja, ő küldheti ki az ügyeleti, kritikusabb helyzetben a mentőautót. A tervek szerint

a megye 14 településén szűnne meg a háziorvosi ügyelet, 10 településen maradna.

Az egyes járások megyei kórházi főigazgatói, jogásszal, az OMSZ észak magyarországi regionális igazgatójával próbálják bevonni az alapellátókat, hogy vállaljanak feladatot az új rendszer működtetésében, amelynek nyomán az ügyeleti pontok körülbelül harmada megszűnik.

A jövőben 102 ügyeleti pont működne, – bár lesz olyan járás, ahol egyáltalán nem – több megyében legfeljebb 3-4 ügyelet maradna meg. Eddig 40 ezer ember osztozott egy ügyeletes orvoson,

ez a szám a jövőben 60-90 ezer fő körül alakulna.

Az új rendszer apropóján egy háziorvos napi 8 órában rendelőjében dolgozna, majd délután 4-től este 10-ig a 81 járás között elosztott ügyeleti pontok egyikében. A rendszer kidolgozói 1,5-2 hétköznapi esti ügyelettel számoltak, amelyet havonta egy háziorvos vállalása lenne.

Február óta az új rendszer szerint működik ügyelet Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Győr-Moson-Sopron megyében, utóbbiban például a városi korházak adnak helyet az ügyeleit pontoknak, mert alig vállaltak a háziorvosok ügyeletet.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek