A főváros beintett: Nemet mondanak a kormány ukázára, hiába követelik tőlük ezt

Ez most nem jött be.

A Fővárosi Önkormányzat nem adja át a szakrendelőket az államnak

– jelentette ki Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Budapestnek jelenleg 4 szakrendelőre van működési engedélye, ebből 2 aktív, valamint a hajléktalanellátásban is részt vesznek.

Kiss Ambrus elmondta: az Országos Kórházi Főigazgatóság megkereste őket a szakrendelőkkel kapcsolatban, de

az államosításra nemet fognak mondani,

és erről az előterjesztésről a jövő héten szavaznak is.

Az általános főpolgármester-helyettes a csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta: januárban és februárban 18 milliárd forintot spórolt az főváros, mert napi áras rendszerben vett energiát, nem pedig fix áron.

Elmondta: március 10-e környékén már 19 milliárdos hiány volt a főváros számláján, eközben a folyószámlahitel-keretük mindössze 25 milliárd forint. Ebből

csak 10 milliárd a város szolidaritási adója, amit az államnak fizet.

A lap kérdésére elárulták: Budapest havonta 20-22 milliárdból fedezi többek közt a közvilágítást, az idősotthonokat és a tömegközlekedést.

Az iparűzési adónak „hála” a számlájuk már pozitív egyenleget mutat: az körülbelül 22 milliárd forinttal.

A fővárosi közgyűlés jövő hét szerdán tartja meg ülését, ahol a BKK és a BKV üzleti tervét elfogadják, bár 34 milliárdos veszteséggel számolnak – a tényleges hiány lehet majd kevesebb.

A Lánchíd felújítására még várják az ígért 6 milliárdot, a főpolgármester- helyettes úgy nyilatkozott: a támogatási szerződés már a felelős minisztérium asztalán van. Az ígért összegből

a főváros már 3 milliárdot megelőlegezett, azaz ennyivel tartozik nekik a kormány.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Karácsony Gergellyel történt „titkos találkozója” kapcsán elmondta: szégyen és gyalázat, hogy nem fejezték be a Biodómot, ez szerinte a főváros sara – pedig az valójában a Tarlós-éra hagyatéka.

Kiss szerint ezt a kormány akarta és finanszírozta, nem pedig a fővárosi önkormányzat, és érdekes lenne, ha a BKV adóssága elérhetné a 34 milliárdot, de a Biodómot befejezné a főváros.

Eközben a főváros aktívan segíti az Ukrajnából érkezőket, eddig 108 ezer éjszakát töltöttek a rászorulók Budapest szálláshelyein, valamint több mint 300 ezer ételadagot osztottak ki – nyilatkozta a fővárosi vezetés.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek