Rendkívüli: Sokkoló jelentést közölt az ENSZ a vízről

A világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize.

Az ENSZ legújabb vízügyi jelentése szerint a világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának pedig nincs hozzáférése WC-hez.

A kedden nyilvánosságra hozott 2023-as ENSZ Vízügyi világjelentés pontos ajánlásokat fogalmaz meg azokról a hiányosságokról, amelyeket a világszervezetnek céljai teljesítéséhez meg kell oldania: 2030-ra mindenkinek biztosítani akarják a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést.

Richard Connor, a tanulmány főszerkesztője sajtótájékoztatóján elmondta: a célok teljesítésének becsült költségei évente 600 milliárd és egybillió dollár között lehetnek.

Az ENSZ jelentése szerint a vízfelhasználás az elmúlt 40 évben évente mintegy egy százalékkal emelkedett a világon, és várhatóan

  • a népességnövekedés,
  • a társadalmi-gazdasági fejlődés,
  • valamint a változó fogyasztói szokások miatt 2050-ig hasonló ütemben fog fokozódni.

Miután a víz 70 százalékát az agrárium használja fel az egész világon, ezért az öntözést hatékonyabbá kell tenni: vannak országok, ahol már víztakarékos, úgynevezett csepegtető öntözést alkalmaznak.

Richard Connor elmondta: az éghajlatváltozás hatására

növekedni fog a szezonális vízhiány

olyan régiókban, ahol jelenleg vízbőség jellemző, így Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, valamint romlani fog a helyzet, ahol már most is víz szűkében vannak, többek között a Közel-Keleten és az afrikai Szaharában.

Az ENSZ szerdán kezdődő háromnapos vízügyi konferenciájának előadói listáján 171 ország, több mint száz miniszter és több mint 20 szervezet szerepel.

(MTI)

Valódi Hírek