Mi történt? Brutális veszteséggel zárták az évet a nyugdíjpénztárak

Több tényező is közrejátszott.

6,8 százalékos veszteséggel zárták a 2022-es évet a nyugdíjpénztári befektetések.

A Bankmonitor szerint az ok a gyors kamatemelések miatti kötvénypiaci (kötvény = hitelviszony a kibocsátóval, a kötvény birtokosa kamat- és névérték visszafizetésre jogosult – a szerk.) leértékelődés, az energiaárak emelkedése, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult részvénypiaci (részvény = birtokosa tulajdonossá válik, jogosultságokat szerez többek között osztalékra és az eladásából származó árfolyamnyereségre –a szerk.) pesszimizmus.

Ennek ellenére a hosszú távú befektetések képesek voltak valamennyi reálhozamot, azaz infláció feletti nyereséget termelni.

A portfóliók tavalyi teljesítménye

mínusz 14,5 és 8,5 százalék között alakult.

A kötvényportfólióknál a jegybanki alapkamat és egyéb piaci kamatok emelkedtek, az elvárt hozam emelkedésének hatására csökkent a kötvények árfolyama, így alakult ki a leértékelődés.

A részvénypiacokon a háború és infláció együttes hatása okozott egyfajta negatív hangulatot. A nyugdíjpénztárak is jelentős vagyont fektetnek részvényekbe, így a teljesítmény ebben a szektorban is látszott.

A Bankmonitor elemezte az elmúlt 13 év nyugdíjpénztári teljesítményét, mert ezek hosszú távú befektetések, ezért nem lehet egy „rossz év” alapján megítélni a hozamokat. A Covid-válság és a 2022-es veszteségek ellenére voltak felfelé ívelő időszakok.

Forrás: Bankmonitor, 2023.03.17

Az alacsony kockázatú befektetések éves hozama 0,78 és 3,75 százalék között alakult, de fontos szempont, hogy

a vizsgált 13 évben 3,6 százalék volt az éves infláció.

Forrás: Bankmonitor, 2023.03.17.

A közepes kockázatú befektetéseknél már 4,06 és 5,97 százalék között alakult a hozam. Látható, hogy az infláció és egyéb külső gazdasági hatások ellenére is képes volt minden portfólió reálhozamot termelni.

Forrás: Bankmonitor, 2023.03.17.

A legkockázatosabb befektetések eredménye 4,84 és 8,49 százalék közé esett. Itt már jelentős reálhozam mutatkozott a részvényportfólióknál.

A nyugdíjcélra megtakarítókat 20 százalékos állami támogatásban – SZJA-visszatérítésben – részesítik. Ez a nyugdíj-előmegtakarítási stratégia fontos része, mára 1,1 milló fő rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztárral, valamint 500-600 ezer fő között alakult a más típusú nyugdíjcélú megtakarítók száma.

Valódi Hírek