Most érkezett: Elítélték Kósa Lajos ügyvédjét, akit korábban bemártott a Fidesz-média újságírója

Informátorként „segédkezett” egy Origo-cikk elkészülésében.

Az origós Kovács András 2017-ben írt cikket Czeglédy Csaba DK-s képviselő és a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről. Kovács András informátorként szólaltatta meg Fiák Istvánt, aki Kósa Lajos ügyvédje és barátja.

Ez az az ügy, amelyben az Origo elnevezésű portál sajtómunkása az utolsó szó jogán

felfedte a forrását a bíróság előtt.

Kovács András újságíró a már lezárult perben azt állította: a cikk megírása előtt Fiák Istvánnal konzultált, és mivel tudta, hogy Fiák Kósa Lajos barátja, és ismert ügyvéd, így nem kételkedett az információk valóságtartalmában.

A 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen állításokat

a rágalmazásért jogerősen elítélt Kovács a Fiák elleni perben is fenntartotta.

Czeglédyt Csabát több munkatársával együtt az origós cikk megjelenése után őrizetbe vették, az ügyészség azzal vádolta meg őket, hogy a Human Operatoron keresztül hatmilliárdos költségvetési csalást követtek el.

A perben a NAV nyilatkozata alapján kiderült, hogy a Human Operatorral kapcsolatos hatósági vizsgálatok során

nem merült fel olyan adat, ami alátámasztotta volna a lap, illetve Fiák állításait.

Az üggyel kapcsolatban egy magánvádas eljárás is indult, amelynek során Fiák Istvánt csütörtökön bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében a Budakörnyéki Járásbíróság.

Az elsőfokú ítélet megrovásban részesítette Fiákot, és arra kötelezte, hogy

10 ezer forintot fizessen meg Czeglédy Csabának.

Megjegyezték, Fiák egyébként maga is érdekelt a diákmunkát közvetítő piaci területen, mivel ő a Diák-Ész elnöke, és a Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagja.

Fiák az ítélethirdetés előtt elmondta: valóban beszélt Kovács Andrással, viszont neki csak a Human Operatorról adott információkat, Czeglédyről nem. Kósa Lajos ügyvédje az ítélet ellen fellebbezett.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek