FRISS: A fideszesek megtorpedózták az Európai Parlament szavazását

Három emberi jogi kérdésről szavazott ma az EP.

Nem nyomták meg egyik gombot (igen, nem vagy tartózkodom) sem a fideszes politikusok, amikor egymás után is

három emberi jogi kérdésről kellett volna szavazniuk

az Európai Parlamentben csütörtökön.

Az első kérdésben azzal kapcsolatban kellett volna állást foglalniuk a kormánypárti képviselőknek, hogy Iránban iskolás lányok százait mérgezik meg, akiket összefüggésbe hoznak a tavaly szeptemberben kirobbant kormányellenes tüntetésekkel.

A második ügy a tunéziai kormány „tekintélyelvű sodródása” volt, ahol koholt vádak miatt a múlt hónapban tartóztatták le a legnagyobb független rádióállomás igazgatóját, és egyébként is fogva tartanak számos ellenzéki újságírót, bírót, ügyvédet és aktivistát.

A harmadik napirendi kérdés egy kambodzsai ellenzéki vezető, Kem Sokha, és a politikai indíttatásból bebörtönzött ellenzéki aktivisták szabadon engedése volt: ugyanis ezen múlhat, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Kambodzsai Nemzeti Mentőpárt elindulhasson az idei választásokon.

A szavazólapról pedig teljesen egyértelműen kiderül, hogy a tizenkét fideszes képviselőből hét – Bocskor Andrea, Deli Andor, Gál Kinga, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám és Tóth Edina – az ülésteremben volt, és egyéb, nem emberi jogi kérdésekben viszont már tudtak is szavazni.

Az, hogy a Fidesz nem szavaz, nem új keletű, de mindez idén arányait tekintve sokkal nagyobb méreteket öltött. Csak ebben az évben a Fidesz négy szavazáson nem vett részt, ezeken elsősorban Oroszországot ítélték el és a képviselők egyúttal kiálltak Ukrajna mellett. Valamint ugyanerre a sorsra jutott egy-egy emberi jogi ügy Egyenlítői-Guineával, illetve Marokkóval kapcsolatban – írták.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek