FRISS: Bejelentették az Orbán-kormány elleni országos sztrájknap időpontját

A március 15-ei rendezvényen tömeges ellenállásra szólítottak fel a szónokok.

Mint megírtuk, szerdán 15 órakor indult el a Hősök terétől a 90 civil szervezet összefogásával megrendezett Civil Sugárút záróeseménye, a Szabadságmenet.

Az Andrássy úti színpadon megnyitó beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester, ezek után civilek, művészek és zenészek lépnek fel a rendezvényen.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt kirúgott pedagógusa a lányával, Törley-Havas Sára dramaturggal együtt lépett a színpadra. Egy közös produkcióban mutatták be, hogyan élték meg az elmúlt évek tüntetéseit és küzdelmeit, majd hangsúlyozták:

szolidárisra, általános sztrájkra van szükség, hogy célt érjenek ezek a tiltakozások.

Szilágyi Kitti óvodapedagógus állt színpadra. Szilágyi a Katica csoport Kitti nénijeként mutatkozott be, majd elmondta,

nem gondolta volna, hogy ennyire rosszra fordulnak a dolgok.

Mint mondta, azért marad pedagógus, mert bízik a szülők erejében.

Szilágyi Kitti ezek után bejelentette:

ma csatlakozik a pedagógus-szakszervezethez,

és erre biztatja a rendezvény maradék résztvevőit is.

Ezt követően bejelentette

a következő országos sztrájk időpontját is, ami április 24-én lesz.

Szilágyi budaörsi óvodapedagógusként elmondta: amikor a pedagógusok elkezdtek felszólalni, még diák volt, és bízott abban, hogy javulni fog a hivatás megbecsülése. Nem gondolta, hogy a helyzet az akkorinál lesz rosszabb is – de tévedett. Emlékeztetett a sztrájkokra, kirúgásokra, és az érdemi párbeszédnek nem nevezhető eligazításra.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a státusztörvény minden eddiginél rosszabb helyzetet teremt nemcsak a pedagógusoknak, hanem az egész országnak. Ezt követően felszólította a közönséget, ne hagyják hogy megalázza őket a rendszer, valamint hozzátette, „közösen kell egy olyan utat választanunk, amely egy élhetőbb ország felé viszi a társadalmat”.

Köves Ferenc a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének volt a következő felszólaló. Ő a beszédében nehezményezte, hogy a szociális területet is a belügyminiszter irányítja, nem pedig szakember. Megjegyezte: a jelenlegi kormánynak nem szociálpolitikája, hanem „gondoskodáspolitikája” van.

„Azt, hogy ez mit jelent, szerinte a bőrünkön érezzük. Gondoskodnak a haverjaikról, gondoskodnak az oligarcháikról”

– mondta a szociális szakember, aki hozzátette:

a kormány szolidaritásból megbukott.

A rendezvényről készült élő videó alább visszanézhető:

Valódi Hírek