Döntöttek: Beperelték az állami hatóságot a kirúgott tanárok

Nem ez lesz az utolsó.

Hétfőn reggel elkezdődött a tavaly novemberben kirúgott tanárok pere a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán.

A bíróság Kapin Lilla, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébet, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanár ügyét tárgyalja most, mindkettőjüket 2022. november 30-án mentette fel állásából a Belső-Pesti Tankerület, amiért többször részt vettek polgári engedetlenségben.

A Tanítanék Mozgalom reggel nyolc órára szolidaritási megmozdulást szervezett a Fővárosi Törvényszék épülete elé.

A tárgyaláson részt vesz a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője is, aki nem járult hozzá ahhoz, hogy felvétel készüljön róla.

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, hivatkozva a véleménynyilvánítási szabadságára.

Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli a tanárokat, aki elmondta, hogy két külön pert indítottak a Belső-Pesti és a Külső-Pesti Tankerületi Központ ellen.

Az ügyvéd szerint a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató hatása van, a per megnyerése esetén a tanárok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, és az elmaradt munkabérüket is követelhetik.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek