Lehull a lepel: Végre elárulta Gulyás, miért nem hajlandó Orbán elutazni Ukrajnába

Fény derült Orbánék titkára.

Gulyás Gergely közölte, a kárpátaljai magyarokat érintő nyelvtörvény az akadálya annak, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazzon – állítja az Index.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hónappal ezelőtt Brüsszelből invitálta Kijevbe Orbánt. Akkor a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta,

amikor időszerű lesz, akkor a kormányfő ellátogat az ukrán fővárosba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban számolt be arról, hogy a látogatás technikai részleteit még tisztázni kell, de már zajlanak az előkészületek. Mindezek tükrében az sem lehet véletlen, hogy az utóbbi napokban Oroszország is tett egy nem túl barátságost diplomáciai lépést Magyarországgal szemben, amivel Orbánnak üzenhették meg, hogy ők nem feltétlenül örülnek a kijevi látogatásnak.

Az üggyel kapcsolatban friss fejlemény, hogy

a látogatás valószínűleg még egy ideig nem fog bekövetkezni.

A Sztrana oroszbarát ukrán portál szerint ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta:

„A miniszterelnök addig nem utazik kijevbe, amíg

a kárpátaljai magyarokat negatívan érintő ukrán nyelvtörvényt nem módosítják.”

Gulyás kifejtette: az ukrán nyelvtörvény „ellentétes az Európai Unió elveivel„, és ezáltal önmagában is akadályát jelenti a magyar miniszterelnök kijevi látogatásának. Hozzátette: a miniszterelnök kijevi látogatásának csak akkor van értelme, ha ez segít abban, hogy

javuljanak a magyar–ukrán kapcsolatok, és „kézzelfogható eredményeket” is produkál.

Gulyás két hete a Kormányinfón már említést tett erről, azonban akkor még nem fogalmazott ilyen pontossággal. Csupán azt közölte, „az ukrán nyelvtörvény durván sérti a magyar érdekeket, és erről a problémáról a tárgyalások előkészítésénél is szó eshet.”

A magyar kormány korábban az ukrán EU-tagság feltételeként szabta meg a nyelvtörvény visszavonását, de arra, hogy ezt napirendre is tűzzék, arra még biztosan csak évek múlva kerülhet sor.

(strana.today/index.hu nyomán)

Valódi Hírek