Aggódhat Orbán: Magas rangú magyar politikusok ügyeiről tárgyaltak az USA-ban

Napirendre került az Amerika-ellenesség.

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, többek között Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is egyeztetéseket folytatott az amerikai-magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetéről.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a héten utazott Washingtonba, hogy a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük

„a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját

és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát” megvitassák Antony Blinken külügyminiszterrel, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és a szenátus kétpárti vezetésével.

„A felek egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a szövetségesek egyöntetű egységére és elszántságára van szükség a Vlagyimir Putyinnal szembeni fellépésben”

– írta közleményében a budapesti nagykövetség.

A nagykövet az egyeztetés során kitért

  • Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kiemelt fontosságára,
  • Magyarország vezetésének az Egyesült Államokról tett legutóbbi nyilatkozataira,
  • valamint hangsúlyozta az Egyesült Államok elköteleződését, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is szeretnék rendezni a két ország kapcsolatát.

„Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően. Miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban,

eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki”

– idézte a közlemény David Pressmant, amely arra is kitért, hogy „magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikájaként” körülírt megnyilatkozásokra jó példa lehet az, amit Orbán Viktor mondott a kormánypártok balatonfüredi frakcióülésén.

A kormánypárti Magyar Nemzet ugyanis konkréten is megnevezte a Fidesz-KDNP három ellenfelét,

  • köztük a „háborúpárti” nemzetközi érdekcsoportokat, amelyek a Biden-adminisztrációból,
  • a háborúpárti brüsszeli bürokratákból
  • és háborúpárti politikusokból állnak.

Orbán Február 18-án tartotta hagyományosnak tekinthető évértékelő beszédét, amelyben többek között megemlítette Pressman nagykövetet is. A kormányfő úgy fogalmazott:

„Az amerikai elnöknek van humora, mert egy »Présembert« küldött Magyarországra, hogy

»bármi áron, de »préselje bele« a magyarokat a háborús táborba.”

„Oda nem kéne eljutni, hogy legközelebb valami Puccini nevű embert küldjenek”

– fűzte hozzá Orbán.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek