Szijjártó Péter végre elárulta, miért blokkolja az Orbán-kormány még mindig azt, amit más már hónapokkal ezelőtt megszavazott

Lerántotta a leplet.

Szijjártó Péter Stockholmból jelentkezett be, több mint egy órát tárgyalt Tobias Billström svéd külügyminiszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter videójában elmondta, találkozójuk fő témája Svédország NATO-csatlakozása és az ehhez kapcsolódó magyar ratifikáció.

Megosztotta kollegájával, a magyar kormány támogatja a svéd csatlakozást, de a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP képviselőcsoportok álláspontja nem egyértelmű.

Állítása szerint több kétely is felmerült Svédország és részben Finnország NATO-csatlakozásával a kapcsolatban, ezek egy része a védelempolitikához, más része pártpolitikához fűződik. Szijjártó szerint előbbit racionális vitában meg tudják oldani, utóbbi kevésbé lesz könnyű.

Elmondta, a képviselők nehezményezik, amiért Svédország „szívességet” kér tőlük, miután az utóbbi időben szerinte az ország képviselői hazugságokat terjesztettek Magyarországról.

„Hogyan várnak el gyors, korrekt és fair döntéshozatalt, akkor amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, (…)”

— mondta a politikus, majd hozzátette:

„(…) azok a parlamenti képviselők, akik négyévente demokratikus választáson küzdenek meg a választópolgárok voksaiért, számukra ez természetesen bántó (…)”.

Állítása szerint ezzel a svéd politikusok megkérdőjelezik ezen magyar parlamenti képviselők megválasztottságának legitimitását. Szijjártó elmondta, a svéd külügyminiszter megígérte, az ügyben igyekszik közbenjárni, hogy a két parlament közötti megbeszélések minél előbb létrejöjjenek.

Szó esett a svéd EU-s elnökség prioritásairól, a politikus úgy nyilatkozott, többek között a nemzeti közösségek kérdésében is egyetértés van a két ország kormánya között, a nemzeti kisebbségi jogok betartását kifejezetten hangsúlyozta.

Az elkövetkező hetekben kerül sor a magyar-svéd tárgyalásokra, ahol előreláthatólag a képviselők válaszokat kaphatnak politikai aggodalmaikra.

(Szijjártó Péter/Facebook, Facebook)

Valódi Hírek