Nincs vége: Komoly következményei lehetnek Várhelyi trágárkodásának – magyarázatot kell adnia az EP-nek

Kinek címezte a kijelentést?

Levélben kért magyarázatot Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Várhelyi Olivértől a február 14-i magatartása miatt. Az elnök szóivője informálta a Népszavát, hogy Metsola hétfői levelében a képviselő-testület aggodalmát tolmácsolta a plenáris ülésen történt incidenssel kapcsolatban.

Az uniós biztos a képviselők kérdésére válaszolt, majd bekapcsolva maradt mikrofonjával megkérdezte kollegáját:

„Hány hülye van még?”

A botrányos megnyilvánulása után több EP-képviselő is lemondásra szólította fel Várhelyit, az európai politikusokat megdöbbentette az Unió szellemiségéhez tiszteletlen magatartás.

A politikus másnap elmondta, nem a vitában részt vevő képviselőtársait akarta megsérteni, hanem egy más témában magyarul folytatott beszélgetés kapcsán tette a kijelentést, amely félreértésekhez vezetett.

Éppen

ezért nem a kijelentésért, hanem az okozott incidens miatt kért elnézést.

Korábban az Európai Bizottság szóvivője kifejtette, hogy Ursula von der Leyen, a bizottsági elnök is elvárja a biztosi kollégium minden tagjától a kölcsönös tiszteletadást, de tudomásul vette és elfogadta Várhelyi bocsánatkérését az incidens kapcsán, de az EP vezető politikusai a jelek szerint máshogy vélekedtek,

a házelnököt kérték, hogy levélben fejtse ki aggodalmait.

Az információk szerint a frakcióvezetők többsége nem tekintette félreérthetőnek az uniós biztos kijelentését: voltak, akik átfogó vizsgálatot folytatnának, mert elmondásuk szerint a biztossal több politikai természetű probléma is van. Az EP januárban már elfogadott egy állásfoglalást, miszerint az EB vizsgálja meg Várhelyi tevékenységét, ám a testület elnöke ezt elutasította.

Az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció később ismét előállt a kéréssel, de több politikai csoport is boncolgatta, hogy a vizsgálat végéig Várhelyi jelenlegi tárcája helyett más, politikailag kevésbé érzékeny feladatot lásson el.

Az EP elnöke most a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos válaszára vár.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek