Óriási balhé kerekedett Várhelyi Olivér trágárkodásából, az újságírók szétcincálták őt

Nem csitul a botrány.

Mint ismert, az Európai Parlament keddi plenáris ülésén egy képviselő kérdésére adott válasza után Várhelyi Olivér uniós biztos bekapcsolva felejtette a mikrofont, majd megkérdezte a kollégáját:

Hány hülye van még?

Az ügyből nagy botrány kerekedett, a magyar EP-képviselők közül Cseh Katalin és Rónai Sándor is lemondásra szólította fel a politikust. Mellettük más európai politikusok is

távozásra intették Várhelyit,

mondván, méltatlan az Európai Unió szellemiségéhez ez a tiszteletlen magatartás.

Az Európai Bizottság szerdán sajtótájékoztatót tartott Várhelyi keddi botránya kapcsán. Ennek során a Bizottság illetékesei igyekeztek védelmükbe venni az Unió bővítéséért felelős biztost, mert szerintük ő levonta a megfelelő konzekvenciákat az esetet követően.

A Szabad Európa újságírója, Gyévai Zoltán arról érdeklődött, hogy Ursula von der Leyen milyen lépéseket tervez tenni Várhelyi esete után. Azt is megkérdezte, az EB elnöke

tervezi-e, hogy bocsánatkérésre szólítsa fel Várhelyit.

Ezt követően felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Parlament decemberben olyan állásfoglalást fogadott el, amely felkéri az EB-t, folytasson le vizsgálatot a biztos bővítési folyamat során tanúsított magatartásával kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban megkérdezte a bizottsági szóvivőt az aktuális fejleményekről.

A szóvivő azt válaszolta, Várhelyi szerdán kiadott egy nyilvánosan elérhető nyilatkozatot, amelyben bocsánatot kért. „Az elnök

elvárja a biztosi kollégium minden tagjától, hogy maximális tiszteletet tanúsítsanak

az intézmények és képviselőik irányába, és ebből kifolyólag tudomásul vette Várhelyi biztos bocsánatkérését és magyarázatát” — jegyezte meg a szóvivő.

Az EP vizsgálati felhívását nem kommentálta. Mindössze annyit fűzött hozzá, hogy a parlament egy korábbi jelentése kapcsán már kimondta a Bizottság, hogy nincs tervben a vizsgálat lefolytatása.

Ez az első alkalom, hogy egy biztos inzultálja az Európai Parlament képviselőit? Voltak-e már más incidensek is? Voltak-e már korábban is felhívások bocsánatkérésre ilyen esetek kapcsán?

— kérdezte egy másik újságíró.

A szóvivő ezután védelmébe vette Várhelyit. Azt mondta az újságírónak, hogy el kellene olvasnia a Várhelyi magyarázatát, mert szerinte abban ő kifejezte sajnálatát „a félreértéssel kapcsolatban„.

Hozzátette, ő valójában nem szándékozott megsérteni senkit, és biztosan nem az EP bármely tagját. „Ennek a bizottságnak maximális tiszteletet kell tanúsítania a többi intézmény és az EP tagjai felé, hogy elkerüljünk bármilyen félreértést” — jelentette ki.

Egy másik újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen most olvasta el Várhelyi nyilatkozatát, és abban nem lát semmilyen bocsánatkérést. A leírtak alapján megállapította, hogy Várhelyi félreértésre hivatkozott.

Egy nemzetközi portáltól valaki arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbánás nem bocsánatkérés. Megkérdezte: Várhelyi elfogadja-e a tényt, hogy a szavak, amelyeket használt, azok inkorrektek voltak.

A bizottsági szóvivő szerint valóban elfogadja, mert véleménye szerint ez a nyilatkozatából is látszik, hogy félreértéshez vezettek a szavai, amit ő „határozottan megbánt„. Ahogy mondta — a szóvivő –, az elnök világossá tette, hogy a kollégium minden tagjának tartózkodnia kell minden olyan kommenttől, amely ilyesfajta értelmezésekhez vezethet — jelentette ki.

Egy újabb újságíró megjegyezte, látta a videót, és szerinte az alapján nehéz azt hinni, hogy Várhelyi megjegyzése mgánbeszélgetésre irányult egy másik témában. Felmerült benne a kérdés: ha a bizottság elnöke is látta a videót, akkor hitelesnek fogadja-e el Várhelyi verzióját.

A szóvivő azzal védekezett, hogy

Várhelyi tisztázta magát,

az elnök azonban elmondása szerint nem látta a videót, mert egy fontos vitára ment Strasbourgba Ukrajna és a 10. szankciós csomag kapcsán. Megismételte, hogy mit mondott az elnök a kollégium tagjainak viselkedésével kapcsolatban.

Az Európai Bizottság angol nyelvű sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

Valódi Hírek