Bejelentették: Gigantikus foglalkoztatási program indul, teljesen lenulláznák a munkanélkülsiéget Németországban

Komoly tervei vannak a kormánynak.

Rövidesen búcsút int Németország a munkanélküliség problémájának – mondta Olaf Scholz. A kancellár hétfőn, a Berlin melletti Meseberg kastélyban beszélt arról, milyen feladatok várnak a gazdaságra és a társadalomra az elkövetkezendő években.

A mesterséges intelligencia kérdéséről tartott kétnapos kormányülés zárótájékoztatóján elmondta, a SPD (szociáldemokrata), a Zöldek és az FDP (liberálisok) koalíciója közelebb jutott egy sor vitatott kérdés megoldásához.

Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter elmondta, a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és az új üzleti modellek szétterjedésével járó gazdasági átalakulás évtizedekig „jólétet és növekedést” hozhat Németországnak és egész Európának.

Mindeközben megosztotta, hogy az ország

egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól,

amely a tavalyi év elején Németország földgázszükségletének felét fedezte.

„A váltást azért kellett végrehajtani, mert az Ukrajna ellen háborúzó orosz elnök, Vlagyimir Putyin a kínálat mesterséges szűkítésével rákényszerítette az országot”

— mondta az alkancellár. A két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken augusztus végén állt le a szállítás.

A válságot sikerült új források – például Norvégia- bevonásával, infrastrukturális bővítéssel és az ország első három LNG-termináljának (úszó tárolók és visszagázosítók) felépítésével megelőzni, de a háztartások és vállalatok szolidaritása is szükséges volt.

„A következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni. A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket” – fejtette ki a miniszter. A tervek szerint további három tengerparti LNG-terminál is épül majd, amelyek legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el.

Olaf Scholz rövid távú célként jelölte meg a gazdasági növekedés újraindítását, amíg

hosszú távon az ország átalakítását tervezik klímasemleges ipari állammá.

Ez azt jelenti, hogy 2045-re el kell érni, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását ellensúlyozva nettó nulla legyen a kibocsátási mérleg. Ehhez 2030-ig napi 4-5 szélturbinát kell felállítani, valamint 40 focipályának megfelelő nagyságú terepen napelemtelepet létesíteni. Megosztotta továbbá, hogy a kormány a klímabarát közlekedést is fejleszteni fogja a cél elérése érdekében.

Az utóbbi időben heves viták alakultak ki a koalícióban, a Zöldek autópálya-hálózat bővítését az FDP ellenzi, továbbá nem támogatják, hogy Németország megszavazza a robbanómotorral működő autók gyártásának 2035-ben bevezetni tervezett európai uniós tilalmát. Szorgalmazzák, hogy a környezetbarát üzemanyaggal működő motorokat e tiltás alá ne vonják be.

(MTI)

Valódi Hírek