12 ezer pedagógus intett be Pintéréknek – megkongatták a vészharangot a szakértők

Elképesztő hiány fenyeget.

Tizenkétezer pedagógus nem írta meg a portfólióját, amely a minősítési eljárás első lépése – írta meg a 24.hu az Oktatási Hivataltól kapott adatok alapján.

A portfólió ahhoz szükséges, hogy a pedagógus I. fokozatba sorolt pedagógusok egy szinttel feljebb léphessenek, amelynek révén több fizetéssel járna.

A kormány eredetileg kilenc évet adott a portfólió megírására és a 2013-ban bevezetett minősítési eljárásban való részvételre, azonban egy évvel kitolták a határidőt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta, soknak tartja a 12 ezres számot, mert körülbelül

a pedagógusok 10 százalékát jelenti.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány eredetileg úgy számolt, hogy a pedagógusok 1-2 százaléka hagyja az utolsó évre a portfólió megírását vagy dönt a pályaelhagyás mellett.

A tanárok azért sem motiváltak, hogy megírják portfóliójukat, mert a gyakorlatban alig nőne a fizetésük. Ugyanis egy 15-17 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű pedagógus fizetése

ugyanúgy bruttó 391 ezer forint marad pedagógus II. fokozatban, mint pedagógus I. fokozatban.

Ezen túl pedig rengeteg időt, 70-100 munkaórát venne el a portfólió összeállítása, sokan pedig arra számítanak, a tervezett új teljesítményértékelési rendszer leváltja majd a minősítési eljárást.

A jelenlegi szabályok értelmében legkésőbb november 25-ig tölthetik fel a portfóliójukat a pedagógusok, ami többek között

  • az önéletrajzukat,
  • szakmai életútjuk értékelését
  • és pedagógiai tevékenységük bemutatását tartalmazza.

A határidőn túl egyszer lehet pótolni a portfólió leadását, utána pedig

akár ki is rúghatják az ezt elmulasztó pedagógusokat.

Mint írták, az egyébként is súlyos tanárhiánnyal küszködő közoktatásnak óriási érvágás lenne több ezer tanár elvesztése, és úgy tűnik, az oktatási kormányzat feladja a jelenlegi minősítési eljárási rendszert és helyette teljesítményértékelési rendszert vezetne be.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek