Szétkapta Orbánt egy svéd diplomata – keményen beleállt a miniszterelnökbe

Szerinte az EU-ban kezdik már unni Orbán zsarolási taktikáit.

Brüsszelben attól tartanak, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja fel Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – írta a magyar parlament által szerdán tárgyaalandó, a két ország NATO-csatlakozásáról szóló parlamenti vitára reagálva.

A Politicónak egy EU-diplomata az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnök gyenge lapokkal játszik, és nem engedheti meg magának, hogy újabb szövetségeseket idegenítsen el magától a finn és svéd NATO-csatlakozás ügyében.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán az állami rádióban a két skandináv ország NATO-csatlakozási kérelemről szólva kijelentette, hogy „az nem járja, hogy azt kérik, vegyük fel őket, miközben ők hazugságokat terjesztenek Magyarországról„, majd hozzátette: megérti, hogy a frakcióban vita van erről.

A Politico beszámolója szerint Orbán kijelentése megerősítette azokat a félelmeket Brüsszelben, hogy a magyar kormányfő a jogállamisági kérdésekben akar kedvezményeket elérni a két ország NATO-csatalakozásának engedélyezésével.

A lapnak egy svéd tisztségviselő úgy fogalmazott, „nem meglepő, hogy Magyarország újra a váltságdíj eszközéhez nyúl„. Ugyanakkor kijelentette, szerinte ez nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az Unióban

mindenki kezdi unni a szokásos zsarolási taktikákat„.

Hozzátette: a jogállamisági kérdés kiemelt fontosságú az EU-s tagállamoknak.

Egy EU-diplomata pedig arról beszélt, hogy várakozásaik szerint Magyarország a hónap végéig ratifikálni fogja a finn és svéd csatalakozást.

„Orbán gyenge lapokkal játszik, és nem engedheti meg magának, hogy újabb szövetségeseket idegenítsen el magától, köztük az Egyesült Államokat”

– mondta a diplomata.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára megüzente a magyar kormánynak:

itt az ideje, hogy jóváhagyják a finn és a svéd csatlakozást.

Feledy Botond külpolitikai szakértő az RTL Híradónak kijelentette: valószínűtlennek tartja, hogy végül ne szavaznák meg a kormánypártok a két ország NATO-csatlakozását. Hozzátette: a háttérben minden bizonnyal informális alkudozás zajlik, hogy mit kérjen a magyar kormány a támogatásáért cserébe.

(politico.eu / rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek