Hirtelen szembement Orbán háborús álláspontjával a Vatikán

Másfajta békét képzelnek el Ukrajnában, mint a magyar kormányfő.

Orbán Viktor a február 18-i évértékelőjében úgy fogalmazott:

„Maradtunk hát ketten [a béketáborban]: Magyarország és a Vatikán. A társaságra nem lehet panaszunk, de komoly következményekkel kell számolnunk.”

A 444 arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferenc pápa korábban valóban többször is kijelentette, hogy a békéért imádkozik, és egyelőre csak orosz forrásból, de lehet tudni egy vatikáni béketervről is. A Vatikán legújabb közleménye szerint azonban úgy tűnik,

a Vatikán és Magyarország mintha más béketáborban lenne.

Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkárának nyilatkozatát a Magyar Kurír szemlézte. A Vatikán külügyminisztereként is emlegetett Gallagher – Orbánnal ellentétben – nem azt mondta, hogy a béke érdekében azonnal tűzszünetet kell kötni és béketárgyalásokat kezdeni.

„Azt hiszem, a Szentszék egyik feladata, ha úgy tetszik, hogy megpróbálja életben tartani a reményt, a béke álmát. De úgy gondolom, hogy a hangsúly – ami az ukrán hangsúlyt jelenti – továbbra is az ellenálláson,

a [katonai] győzelmen van, és csak utána gondolunk a békére.

Nem hiszem, hogy ebben a szakaszban a katonai megoldás előmozdítása nélkül a béke kerülne a középpontba”

– mondta Gallagher.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak az embereknek, akik szerint most békére van szükség és meg kell állítani a háborút, azt mondta:

„Attól függ, mik a feltételek. Azt mondjuk, hogy dolgozzunk a békéért és dolgozzunk az igazságos békéért.

Az igazságos béke azt jelentené, hogy az oroszok kivonulnak Ukrajna területéről.

Igen, a béke az ellenségeskedések végét jelentené, és bizonyos tárgyalásokkal jár együtt, hogy békeszerződés, vagy legalábbis fegyverszünet jöjjön létre.”

(magyarkurir.hu / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek