Kiszámolták, mennyibe kerül a magyaroknak a minisztériumokat fenntartani

Nem kevés.

A 24.hu számítása szerint 238 milliárd 843 millió forintba került a minisztériumi bürokrácia. Ebbe a zárszámadásban feltüntetett személyi juttatásokat, dologi kiadásokat és egyéb működési kiadásokat számolták bele.

A minisztériumok a dolgozóik személyi juttatásaira 115,3 milliárd forintot fordítottak, ami az előző évhez képest 16 százalékos növekedés. Mivel összesen több mint 11 ezren dolgoznak a minisztériumokban, egy minisztériumi alkalmazott átlagosan több mint 10 millió forintba került az adófizetőknek.

A minisztériumok éves beszámolói alapján az illetményekre 80,9 milliárd forint ment el, ami azt jelenti, hogy 613 ezer volt az átlagos havi illetmény a tárcáknál 2021-ben. Ez jóval több a bruttó átlagkeresetnél, amely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 438,8 ezer forint volt abban az évben.

Jutalmak és prémiumok nélkül csak 404 ezer volt az átlagbér, ami azt jelenti, hogy a minisztériumi alkalmazottak másfélszer annyit kereshettek, mint a nemzetgazdasági átlag. A legmagasabb átlagilletményeket a Honvédelmi Minisztériumnál és a Miniszterelnökségen fizették, 690 ezer, illetve 665 ezer forintot.

Jutalmakra több mint 8 milliárdot fizettek ki (ebben nincsenek benne az automatikusan járó jubileumi jutalmak, végkielégítések, egyéb juttatások). Egy átlagos minisztériumi dolgozó közel 750 ezer forint jutalmat kapott, de a Miniszterelnökségnél, a Külügyminisztériumnál és a Honvédelmi Minisztériumnál az egymillió forintot is meghaladta az éves jutalom, továbbá az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) és az Agrárminisztériumnál is csak pár ezer forint hiányzott a milliós átlaghoz.

A miniszterek és az államtitkárok túlnyomó többsége nem részesült bónuszban abban az évben. A közigazgatási államtitkárok közül a honvédelmi tárcánál alkalmazásban lévő Vidoven Árpádé a legnagyobb jutalom, ő

10,5 millió forintot kapott.

5,6 millió forintnyi jutalmat vehetett fel az azóta megszűnt innovációs tárca közigazgatási államtitkára, Gazsó Balázs, 4,8 millió forintot pedig Latorcai Csaba, az egykori Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára, aki jelenleg a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A külügyminisztériumban a 11 helyettes államtitkár 68,2 millió forintban részesült, ami átlagosan 6 millió forint feletti jutalmakat jelent, de a pontos leosztás nem derül ki az adatokból. A honvédelmi tárcánál 5,6 millió forint, az ITM-nél pedig 3,9 millió forint volt az átlagos helyettes államtitkári jutalom.

Osztályvezetői szinten is voltak olyan minisztériumok, ahol elérte a kétmillió forintot a jutalmak átlagos nagysága, a honvédelminél 3,2 millió forintot is meghaladta a középvezetők pluszpénze. A Miniszterelnökségen közel 2,1 millió, a külügynél 2 millió forintot, az innovációs tárcánál 1,9 millió forintot osztottak a főosztályvezetőknek, osztályvezetőknek.

A legszűkmarkúbb tárcának a Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Igazságügyi Minisztérium bizonyult: a helyettes államtitkárok és osztályvezetők a beszámoló szerint nem kaptak jutalmat, az ott dolgozóknak szétosztott bónusz a 40 ezer forintot sem érte el fejenként a kabinetirodán, de az igazságügynél is csak 43,5 ezer forint volt az átlag.

(via 24.hu)

Valódi Hírek