Balhé az egyik alapítványi egyetemen: Súlyos szabálysértés miatt indult eljárás

Tökéletes példa, hogy miért nem jók a kuratóriumok.

Etikai eljárás indult a Budapesti Corvinus Egyetem két munkatársa ellen – tudta meg a 444.hu egy hosszú Facebook-bejegyzésből, amit az egyetem szakszervezeti tagjainak zárt csoportjában tettek közzé a múlt héten.

Az eljárásokat a poszt szerzője, Ádám Zoltán, a Corvinus Közgazdasági Intézetének docense kezdeményezte, mert, mint írja, tudomására jutott, hogy téli vizsgaidőszakban

„az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve,

egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett (sikeres) vizsgát,

miközben az illető a minden más hallgatóval szemben szigorúan érvényesített tantárgyi adatlap feltételrendszere szerint eleve nem is kaphatott volna a tárgyból elégtelennél jobb jegyet.”

Ádám Zoltán azt is írja, hogy a hallgató családja

„a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint

érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik”,

a szülők pedig személyesen és e-mailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget.

A bejegyzésben Ádám azt írja, három munkatárssal szemben kezdeményezett etikai eljárást, a poszt megírásáig ez két munkatárs ellen el is indult.

„Véleményem szerint az ügynek különös aktualitást ad az a körülmény, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében napirendre került az államiból alapítványi fenntartásba került magyar egyetemek akadémiai autonómiájának kérdése.

Meggyőződésem szerint az ügy rávilágít arra, hogy az akadémiai autonómiát

nemcsak az korlátozhatja,

ha a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban kormánytagok ülnek, hanem az is, ha olyan vállalati vezetők, akikkel szemben az egyetem és annak vezetői egyoldalú függő helyzetben vannak.”

– írja a bejegyzésben az egyetem docense.

(via 444.hu)

Valódi Hírek