Akkora balhé lett Orbánék durva válaszából, hogy kőkemény ellenlépésre készülnek az orvosok

Nem hagyják magukat.

Beszámoltunk róla, hogy kemény hangvételű nyilatkozatban reagált az Orbán-kormány egészségügyi törvényjavaslatára a kormány. A Magyar Orvosi Kamara korábban úgy nyilatkozott: nem félnek a nyomásgyakorlás eszközét alkalmazni a kormánnyal szemben. Több sem kellett az Orbán-kabinetnek: annyira felháborodtak a kritikán, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlésére tettek javaslatot.

Kincses Gyula, a MOK elnöke rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelynek során kijelentette: valótlanságokat állítva, hazugságok alapján durva támadást indított az Orbán-kormány a Magyar Orvosi Kamara ellen.

A szombati kormányinfón Gulyás Gergely dühösen reagált a MOK nyomásgyakorlási tervére. A kancelláriaminiszter szerint „elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a kamara visszaél a hatalmával, és orvosokat fenyeget”. Gulyás azt állította, hogy a MOK folyamatosan etikai eljárásokat indít azok ellen, akik aláírták az új ügyeleti szerződésüket.

Kincses Gyula erre reflektálva megjegyezte: egyetlen esetben tettek etikai bejelentést, de nem olyan orvos ellen, aki nem akarja aláírni a szerződést, hanem egy olyan háziorvos ellen, aki házoiorvosi munkáján túl országos kollegiális szakmai vezető háziorvos beosztottja is egyszerre, és az országos kórház-főigazgatótól kap fizetést, ezzel pedig szerintük visszaél a hivatali helyzetével.

Az elnök szerint eddig is kereste az eszközt az orvosellenes harcában a kabinet, de most megtalálta Svéd Tamás MOK-titkár szerint koncepciós eljáráskezdődött velük szemben:

Ennek a forgatókönyve múlt pénteken a legfelsőbb szinteken megszületett, ezt követően Gulyás Gergely ismertette a vádat, azóta pedig már megszületett az eredmény is, amit a holnapi napon fognak kihirdetni.

Álmos Péter, a MOK alelnöke arról beszélt, a nyomásgyakorlás célja nem csupán az, hogy pénzt kérjenek a szakdolgozóknak, hanem az is, hogy elérjék az orvostársadalom függetlenségét. Ezután igen kemény kritikát fogalmazott meg.

Itt már megfogalmazódott, hogy a kamarát, ahogy a kommunisták, megpróbálják majd ellehetetleníteni a kötelező kamarai tagság megszüntetésével

– jelentette ki Álmos Péter.

Mindemellett hozzátette: a MOK továbbra is azért dolgozik, hogy eredményesen képviselje az egészségügyi dolgozók érdekeit. Álmos elmondta: tiltakozásuk nem valami ellen szerveződött, ezzel szemben annak célja, hogy megvalósuljon a megfelelő alapellátás Magyarországon.

A Kamara szerint a nyomásgyakorlás sikerét az mutatja, hogy milyen radikális lépésre szánta el magát a kabinet. Leszögezték: felmérésük szerint a munkavállalók 90 százaléka egyetértett követeléseikkel, túlnyomó többségük pedig a nyomásgyakorlás eszközével is.

Arra kérnek minden egészségügyi dolgozót, jelezzék, hogy továbbra is a kamara tagjai akarnak maradni, csak, mert csak így tudják garantálni, hogy megmarad az érdekképviseletük, és „ne darálják be” a szakembert.

Minden lehetséges fórumon hangsúlyozni fogják az igazukat. Zárásként bejelentették:

hitelrontás miatt pert indítanak.

(24.hu/Magyar Orvosi Kamara)

Valódi Hírek