FRISS: Keményen beleállt az orvosi kamara elnöke Orbánékba

Nem finomkodott.

Hosszú folyamat eredménye, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít. Nem mindenhol rossz, de

orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut

– fogalmazott Kincses Gyula, a MOK elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy a napokban megszavazták, a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, azt mondta: a tagság azért is lehet aktívabb, mert „most kezdi kimutatni a foga fehérjét” az egészségügyi szolgálati törvény, mostanra ért el az orvosokig a hatása.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlést tartott a hétvégén, ahol egyhangúlag megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket és helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását.

„A kamara a megoldásban, egy jobban működő rendszerben érdekelt, ha kell, akkor bevetünk ezért nyomásgyakorlási eszközöket. Nem ezek használata a cél, hanem az eredmény”

— mondta Kincses Gyula a Klubrádióban.

A szakmában nem vitatják, hogy szükség van a rendszer átalakítására, az olyan célokkal egyetértenek, mint a centrumkórházak megerősítése, vagy, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel jussanak ellátáshoz. Ugyanakkor úgy látják, az új szabályozás nem alkalmas a meglévő problématömeg kezelésére – tette hozzá.

Az orvosok követelései között az első helyen szerepel a szakdolgozók béreinek rendezése. Az, hogy az orvosok bérét korábban megemelték, de az ápolók, szakápolók azóta sem kaptak érdemi fizetésemelést, egyre nagyobb feszültséget okoz. A korszerű gyógyítás csapatmunka, „partnernek tekintjük a szakdolgozókat, nélkülük nem tudunk dolgozni” – mondta Kincses.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek