Valamit nagyon titkol a Fidesz, miért sietnek a politikusai Svéd- és Finnországba

Nagy a csend.

Sem Hende Csaba, sem Németh Zsolt nem nyilatkozott az RTL Híradó kérdésére, amelyben arról érdeklődtek, kivel és miről fognak tárgyalni a magyar politikusok Svédországban és Finnországban.

Gulyás Gergely a szombati kormányinfón jelentette be, hogy a fenti két politikus biztosan jelen lesz abban a delegációban, amely a vitás kérdések rendezésére jön létre.

Hende Csaba vezeti a Svédországba és Finnországba „vitarendezési és tájékozódási célból” tartó delegációt, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke pedig szintén tagja annak — árulta el Gulyás szombaton.

Finnország és Svédország tavaly május végén, az orosz-ukrán háború kitörését követően jelentette be csatlakozási szándékát a NATO-nál. Ezt azóta minden tagállam megszavazta, kivéve Magyarország és Törökország.

A kormány sokáig törvényhozási szünettel magyarázta a késlekedést. Később azonban a miniszterelnök a Kossuth rádióban elárulta, hogy a fideszesek között többen vonakodnak támogatni a két ország NATO-csatlakozását, mert szerintük azok sértegették a magyarokat.

A parlamentek között nem ártana, ha tisztázó beszélgetésre sor kerülne, hogy ne rugdossanak már bennünket, hogy ha már közbe idejönnek azt kérni, hogy vegyük fel őket. Ha azt várják, hogy mi legyünk tisztességesek velük szemben, akkor ők is méltóztassanak és legyenek tisztességesek Magyarországgal szemben

– mondta a miniszterelnök.

A Híradó megkereste Hendét és Némethet, hogy megkérdezzék, pontosan miről lesz szó a tárgyaláson, de egyikük sem akart interjút adni.

Az MSZP szerint a fenti országok NATO-csatlakozása érdeke a szövetségnek, beleértve Magyarországot is. Ennek Harangozó Tamás szerint semmi köze ahhoz, hogy a politikusaik korábban mit mondtak a magyar demokrácia helyzetéről.

A parlament a tervek szerint a jövő héten fog tárgyalni a két ország NATO-csatlakozásáról. A kormánynak több kérdést küdött az RTL a tárgyalásokról, de csak későbbre ígértek választ nekik.

(RTL Híradó nyomán)

Valódi Hírek