Megszólalt az EB-alelnök: Ez lehet az oka, hogy Orbán agyba-főbe tolja a Brüsszel-ellenes propagandát

Lesznek még itt gondok.

Benne van a pakliban, hogy Orbán Viktor azért kezdett egyre feltűnőbben Brüsszel-ellenes propagandát tolni, mert világossá vált számára, hogy az uniós támogatások kifizetése veszélyben van, ezért jobbnak látja, ha aktivizálja a bázisát, és hergeli őket az EU ellen.

Azt, hogy kifizetésekkel tényleg nincs minden rendben, maga Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) alelnöke pengette meg még pénteken miután a magyar delegációval tárgyalt Brüsszelben. Az EB-alelnök azt mondta, szerinte a magyar kormány nem teljesíti az ígéretét.

Az EB veszélyben érzi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és a korrupció elleni küzdelem sem valami erős szerintük.

Jourová úgy fogalmazott:

„az európai adófizetők sem szeretnék, ha a pénzük olyan helyre kerülne, ahol gond van a jogállamisággal”.

A Reuters cikke szerint miközben a rekordmagas infláció miatt Orbánnak szüksége lenne a támogatásra, kemény vitában áll az EU-val az a háborúzó Oroszországra kiszabott szankciók miatt.

Az írásban megemlítik azt is, hogy a magyar miniszterelnök a szombati évértékelőjében csak azért is beszélt a szankciókról, nem túl pozitív értelemben. Ismét helytelennek nevezet azokat.

Vasárnap pedig hosszú posztban hangoztatta, hogy a magyar inflációé és a magas energiaárak is a brüsszeli szankciók miatt vannak.

Magyarország 5,8 milliárd eurós támogatást kapna, illetve 9,6 milliárd euró kedvező kamatozású hitelt is, de ezt is felfüggesztették.

Valódi Hírek