Kiderült, milyen jacht égett le a Dunán kedden

Nem akármi horgonyzott az Árpád híd lábánál.

Mint megírtuk, az Árpád híd budai oldalánál, a hajókikötőnél égett nagy füsttel és lánggal egy jacht. A Blikk azóta kiderítette, hogy a luxusjacht egy Mangusta, amelyhez hasonlókat most újonnan

több száz millió forintos áron lehet megvenni.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a jármű mintegy fele lángokban állt, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és a szárazföldről, valamint a Szent Flórián tűzoltóhajóról is oltották a lángokat. Hiába azonban az igyekezet: a hajót először teljesen el fogják süllyeszteni, majd amikor a tűz elaludt, kiemelik, és ezt követően döntenek a további sorsáról.

A hajó neve Le St-James, amelyről a Wiking Yacht Club 2020-as, saját magazinjából kiderül, hogy egy különleges életutat bejárt, igen drága luxus vízi jármű.

A leírás szerint a kanadai Le St-James Overmarine Mangusta 80-ast eredetileg 2004-ben a Le St-James hotellánc rendelte meg az olaszországi Overmarine cégtől. A szaklap azt írja, nem kevesebb mint

hárommilliárd forintnak

megfelelő dollárért. A számos egyedi megoldást és felszerelést tartalmazó luxusjacht a kanadai szállodalánc charterhajója volt, majd miután nagyobbra cserélték, elárverezték és új tulajdonosához, Floridába került.

Tulajdonosairól nem sokat tudni, de néhány apróság a Wiking saját magazinjának 2020. januári számából kiderül:

Egy holland–amerikai konzorcium a tulajdonosa, amelynek képviselője 2016-ban találkozott először a hajóval az Egyesült Államokban, a hajó akkor még az előző tulajdonosé volt. Miután a trópusokon töltött idő hagyott némi nyomott rajta, a cégcsoport mindenképp a szakmában nagy hírnévnek örvendő, budapesti Wiking szakembereivel akarta felújíttatni a 68 tonnás járművet 2020-ban.

A Blikk kutatása szerint a Le St-James Mangusta igazi különlegesség, tágas felépítménnyel, belső terében

a Versace divatcég által készített egyedi elemekkel,

kifogástalan minőségű anyagokkal, ahol még az étkészlet is a luxust tükrözi.

A kabinok berendezése a legexkluzívabb szállodák berendezését idézi. Minden kabinnak saját fürdője van, a szalonhoz mindennel felszerelt konyha tartozik. A hajós saját rendszere ivóvizet képes előállítani a tengervízből.

A yacht leírásában szerepel, hogy a viharokat és a korallzátonyokat is magától kikerülő, a létező legfejlettebb navigációs rendszere van és robotpilótával is fel van szerelve. Végsebessége a kategóriája egyik királya, a kategória

felső 5 százalékában

van ezzel a világon: 95 kilométeres óránkénti sebességre képes.

A tűz okát egyelőre vizsgálják. A Wiking Yacht Klub a sajtóval annyit közölt, hogy a tűz 12:30-kor ütött ki az egyik, a kikötőben lévő motoros jacht kokpitjában. Az anyagi kár a hajóban jelentős, más hajók és a kikötő nem sérült meg. A jachton nem volt senki, sérülés nem történt, az ügy kivizsgálását megkezdték.

(via Blikk)

Valódi Hírek