Mi történt? Nagy Márton váratlan gazdasági fordulatról nyilatkozott

Elárulta, szerinte mi az oka ennek.

El fogjuk érni, hogy év végére egyszámjegyű legyen az infláció

állította Nagy Márton a kormány Facebook-oldalán pénteken megosztott videóban.

A politikus szerint az infláció szárnyalásának oka a háború és — a kormányzat által mantrázott — „elhibázott” brüsszeli szankciók. A KSH adatai szerint az infláció januárban 25 százalék fölé emelkedett,

a kormány várakozása szerint ezzel elérte a csúcsot,

a következő hónapokban csökkenésre számítanak. Nagy Márton hozzátette: minél gyorsabban következik ez be, annál nagyobb lehet a reálbér-emelkedés az idei évben.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szintén reményt lát arra, hogy elértük a csúcsot, állítása szerint az élelmiszer-infláció emelkedése megállt — olvasható a Napi.hu hétfői cikkében. Interjújában elhangzott, hogy a koronavírus alatt keletkezett megtakarítások ösztönözték 2022 első felében a vásárlást, viszont az infláció megugrásához vezetett, hogy a kínálat nem tudott hasonlóan növekvő tendenciát mutatni a kereslettel szemben.

Virág Barnabás hozzátette, a gazdaság gyors alkalmazkodóképessége is hozzájárul az infláció csökkenéséhez. Az MNB alelnöke türelemre inti a magyarokat, állítása szerint külső és belső tényezők együttesen hozzák el az infláció enyhülését, valamint kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az uniós források lehívása elől is elháruljanak az akadályok.

Az Európai Bizottság jelentése szerint a gazdasági növekedés a már említett szakemberek elvárásaival szemben mérsékelt lesz, az infláció a kereslet csökkenését fogja eredményezni. A jelentés adatai szerint a GDP-növekedés a 2022-es 4,9 százalékról idén 0,6 százalékra csökken, a tavalyi éves átlagos 15,3 százalékos infláció 16,4 százalékra emelkedik.

(napi.hu/Magyarország Kormánya/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek