Szijjártó Péter azonnali segítséget ígért Törökországnak a földrengés után

Mentőcsapatokat küld az országba.

„Aggodalommal figyeltük az elmúlt órákban a Törökországból érkező híreket, amelyek szerint Törökország tíz tartományát érintő súlyós természeti katasztrófára, földrengésre került sor”

tette közzé Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

„Ennek a földrengésnek a nyomán több százan vesztették életüket, több ezren sérültek meg és hatalmas az anyagi kár is”

— jegyezte meg.

Hatalmas károkat okozott a földrengés Törökországban és Szíriában, nagyon sokan meghaltak. Fotó: Anadolu Agency

Szijjrtó szerint Törökország és a törökök és a magyarok barátai, ezért azonnali segítségről határozott a magyar kormány.

Hozzátette: a magyar belügyminiszter felvette a kapcsolatot a török kollágájával, Magyarország a kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel Törökország számára.

„Ez az ötven fős mentő-kutató egység a mai nap során indulásra kész állapotban van, amennyiben a törökök jelzik az igényüket, illetve a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak ennek az egységnek a munkájára,

ez az egység természetesen azonnal útnak indul,

hogy segítséget nyújtson a kutatásban és a mentésben”

— ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.

„Reméljük, hogy ezek a törekvések sikeresek lesznek, és sikerül elejét venni az áldozatok számának nagyszámú növekedésének, hiszen ilyenkor még mindig az a veszély egy-egy nagy földrengés után, hogy a romok alatt lévőket nem tudják időben kimenteni.

Magyarország tehát készen áll segíteni, és amennyiben a törökök jelzik az erre vonatkozó készségüket és igényüket, a magyar kutató-mentő csapatok azonnal megindulnak, hogy segítséget nyújtsanak a török barátainknak”

— zárta videóját Szijjártó Péter.

FRISSÍTÉS: Kövér László a magyar Országgyűlés nevében részvétét fejezte ki a hétfő hajnalban Dél-Törökországot sújtó rendkívüli erősségű földrengéssorozat áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt.

A házelnök Mustafa Sentopnak, a török nagy Nemzetgyűlés elnökének küldött részvét-táviratában, amelyet az MTI-hez is eljuttattak, azt írta: mély megrendüléssel értesült a rendkívüli erősségű földrengéssorozatról, amelynek következtében Törökország nagyszámú polgára vesztette életét, több százan megsérültek, és hatalmas károk keletkeztek.

Engedje meg, hogy ebből a szomorú alkalomból kifejezzem a magyar Országgyűlés nevében szívből jövő együttérzésem és őszinte részvétem az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánjak” — olvasható a dokumentumban.

Kövér László egyúttal arról biztosította hivatali partnerét, hogy „a baráti török nép ezen nehéz időkben is számíthat a magyar fél segítségére és támogatására„.

(Szijjártó Péter/Facebook/MTI)

Valódi Hírek