Kiderült, mire ment el az alapítványi egyetemi pénzek jelentős része

Nem a diákokra.

A legtöbb magánegyetem vagyonkezelője évi 400 millió forintot kap az államtól, de a szerencsésebbek ennek akár a dupláját is megkaphatják – írta meg a 24.hu.

Ebből a 400 millióból kapnak fizetést a kuratóriumi és a felügyelő bizottsági tagok, valamint az ösztöndíjakat is ebből fedezik.

Annak ellenére, hogy az alapítványi modell egyik célja a hátrányos helyzetű hallgatók támogatása, a 2021-es beszámolók alapján 21 intézményből mindössze háromban indítottak ösztöndíjprogramot, és mindhárom helyen

több pénz ment el a vezetők fizetésére,

mint az ösztöndíjprogramokra.

Egyik példa a Miskolci Egyetem, ahol Varga Judit vezeti az alapítványt. Itt elvileg 35 millió forintot osztottak ki a hátrányos szociális helyzetű, kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos, szakmai eredményt elért hallgatók között, a kuratóriumi és a felügyelő-bizottsági tagok pedig 65 millió forintot kaptak, pedig az igazságügyi miniszter akkor még fel sem vette a fizetését.

Az Állatorvostudományi Egyetemen a 2021/2022-es tanév őszi félévében 21,75 millió forint jutott a hallgatókra, a tisztségviselőkre 108 millió forint. A Navracsics Tibor vezette Pannon Egyetemen 9,4 millió ment el ösztöndíjprogramokra, 108 millió az alapítványi vezetőknek. A többi egyetemen semmenyi sem jutott az ösztöndíjakra.

FRISSÍTÉS:

Az Állatorvostudományi Egyetem Kommunikációs Osztálya a cikkünk megjelenését követően az alábbi kiegészítéssel élt:

A Marek József Alapítvány által 2021 őszén indított Marek József Ösztöndíj jelenleg 39 állatorvostan hallgató tandíját fedezi, ez 2022-ben 78.300.000 Ft volt.

Idén további 45 fő felvételét teszi lehetővé az ösztöndíjprogram, amelynek várható költsége így

2023-ban 121.800.000 Ft lesz.

Fentieken túl folyamatosan dolgozik az alapítvány azon, hogy további szakmai és szociális támogatásokat biztosíthasson a hallgatóknak, az összes képzési formában.”

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek