Dagad a botrány: Sz*xuálisan zaklathattak egy kislányt a gyermekotthonban, az intézményvezetőt némasággal vádolják

Nagyon súlyos dolgok merültek fel az intézmény elbocsátott vezetőjével kapcsolatban — állítják a dolgozók.

Továbbra is abban az intézményben él Újpesten a kislány, akit vélhetően szexuális zaklatás ért decemberben – írta a Népszava február 5-én megjelent cikkében.

Nagy István újpesti kormánypárti képviselő januárban terítékre helyezett egy helyi gyermekotthonban felmerült gyermekmolesztálási ügyet, amely korábban nem kapott nagy médiavisszhangot, és amelyet igyekeztek a nyilvánosság elkerülésével rendezni.

Trippon Norbert alpolgármester megtette a feljelentést az ügy kapcsán, amelynek pontos részletei a rendőrségi nyomozás miatt a mai napig nem ismertek.

Az érintett intézmény vezetőjét elbocsátottak, ám az ügyben további tisztázatlan részletek állnak fenn. Az érintettek közötti viták mellett felmerültek a szociális szférát érintő kérdések, valamint a különböző személyekkel és politikai elkötelezettségükkel kapcsolatos ellentétetek. Ezek vitathatóvá teszik az egyébként is súlyos vádakkal egybekötött esetet.

Van olyan, hogy egy vezetőnek – függetlenül attól, hogy bármilyen tekintetben felelősnek tartja-e magát vagy sem – pusztán a gyermekotthon szakmai vezetői pozíciójából adódóan, annak érdekében, hogy helyreállítsa az általa szakmailag vezetett intézmény iránti közbizalmat, meg kell hoznia komoly, személyes döntéseket, és önként távoznia.

Minél előbb, annál jobb. Mert így helyes.

Ez nem politikai, hanem emberi és vezetői morál kérdése. Én így látom”

– írta január 13-án közzétett posztjában Trippon Norbert, a kerület egyik alpolgármestere.

Elbocsátották Becker Zitát, az intézmény vezetőjét, amiért nem tette meg a kötelező lépéseket annak a kislánynak az ügyében, akit feltételezhetően sz*xuális abúzus ért.

A szülők az intézményen belül is jelen lehetnek a gyermekek életében, így történt, hogy december 11-én az érintett kislány édesanyja jelezte egy ott dolgozónak, hogy a gyermek testén kipirosodást észlelt, majd egy másik bent lakó is felhívta a figyelmet arra az eshetőségre, hogy nagyobb testvérei „abuzálhatták” a kislányt. Az eseményről értesítették az intézmény vezetőjét, aki nem ítélte meg súlyosnak a helyzetet, így orvosi beavatkozás nem történt.

Az én döntésemet a jelen lévő gyermekfelügyelő felülírhatta volna, ha úgy ítéli meg, hogy a gyermek állapota indokolja az orvosi kezelést. Ez joga, sőt kötelessége is. De nem tette meg, ahogy az édesanya sem tartotta fontosnak a vizsgálatot

— nyilatkozta az intézményvezető.

December 12-én értesítették Ruszkai Zsoltot, az intézmény igazgatóhelyettesét, aki továbbvitte az ügyet az önkormányzathoz, Becker Zita megtette a rendőrségi feljelentést. Az esettel kapcsolatos igazságügyi orvosszakértői vizsgálat az elbocsátott intézményvezető utolsó munkanapjáig, január 23-ig nem történt meg.

Értesülései szerint az esetleges sz*xuális zaklatással kapcsolatban

a rendőrségi ügyet lezárják, majd a gyámhivatalt is értesítik.

A Népszava felkereste az intézmény egyik dolgozóját, aki állítja: a politikusi vádakon és Zita elbocsátásán kívül

tulajdonképpen semmi nem történt.

Megosztotta a lappal a gyermekotthonban uralkodó rossz hangulatot, elmondása szerint az ott dolgozó kollegák munkamoráljában is ellentétek tapasztalhatók. A munkatársak és a gyermekek nagy része kedvelte az elbocsátott intézményvezetőt, aki véleménye szerint igazi gyermekcentrikus kolléga volt, igyekezett változásokat hozni a gyermekotthon és annak lakói érdekében. Az ott dolgozók egy másik tábora az ő ellenlábasai közé tartozott.

Öt éven belül én voltam a hatodik vezető, ebből négyet kirúgtak

– nyilatkozta a hírportálnak Becker Zita. Elmondása szerint érkezése után jelentős változások történtek az intézményben, igyekezett a dolgozók közötti nézeteltéréseket rendezni, csoportos megbeszéléseket tartani, felhívni a figyelmet a káromkodás, az agresszív viselkedési formák elkerülésére, és teret engedni az ott élő gyermekek kívánságainak, hogy egy élhetőbb környezetet teremtsen az otthon falai között.

A feltételezett gyermekmolesztálás ügyében elmondása szerint egy kollegájától névtelen fenyegető üzenetet kapott, így feletteseivel ült le tárgyalni a szóban forgó munkatársról. Miután az intézmény több dolgozója a meg nem nevezett kolléga mellé állt, Zitának kellett távoznia az intézményből. Az önkormányzat szerint mulasztás történt az eset kapcsán, további vizsgálatok folyamatban vannak.

Az ügyben Újpest Önkormányzata közleményt adott ki, amelyet alább közlünk:

Az elmúlt időszakban számos sajtóorgánumban jelentek meg hírek és híresztelések az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában történt feltételezett szexuális abúzus körülményi és személyi felelősséget érintő kérdéseiben. Ezért Újpest Önkormányzata a következő közleményt adja ki a sajnálatos esettel kapcsolatban.

2022.12.11-én feltételezett abúzus történt egy, a Gyermekek Átmeneti Otthonában élő kislánnyal, melyről a kislány édesanya és az akkor ügyeletes gyermekgondozó haladéktalanul tájékoztatta az intézmény szakmai vezetőjét, B. Zitát.

Az értesítés napján az esetben érdemi lépés nem történt.

Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye által 2022.12.21-én megkezdett és 2022.12.23-án lezárt belső vizsgálat megállapításai szerint az intézmény vezetője elmulasztotta azt, hogy szabályszerűen a protokollnak megfelelően azonnal eljárjon az ügyben, például értesítse a nyomozóhatóságot, vagy az ilyenkor mindenképpen szükséges szakszerű egészségügyi ellátást biztosítsa a gyermek számára, vagyis

értesítse a mentőket.

A nyomozóhatóság értesítése 2022.12.12. délután, míg az orvosi ellátás kérése 2022.12.22-én történt meg. Felmerült annak is a gyanúja, hogy a kislánnyal szembeni szexuális abúzus már jóval korábban, akár 2022. októberétől is elfordulhatott.

Figyelemre méltó körülmény az, hogy ezen nagyon súlyos, a gyermeknevelők által is jelzett ügyben az intézmény szakmai vezetője csak december 22-én, azaz a kérdéses eset felmerülését követő 11 nap után, valamit az ő személyes felelősségét feltételezhetően személyesen is érintő belső vizsgálat elrendelését követő napon kísérli meg a gyermek nőgyógyászati vizsgálatát.

A szociális ágazat által fentebb említett, 2022.12.23-án kelt belső vizsgálat is megállapította, hogy B. Zita részéről „elvárható lett volna a haladéktalan beavatkozás”. 1

Újpest polgármestere és alpolgármesterei (kivéve a szociális ágazatért felelős alpolgármestert) január 10-éig

semmilyen tájékoztatást nem kaptak az ágazat részéről az ügyben.

Ugyanakkor már ezen a napon olyan új, releváns, dokumentált információk merültek fel, melyek tartalma alapján minden állampolgár valamint városvezető számára is törvényi kötelezettséggel jár, hogy bejelenést tegyen a nyomozóhatóságnál. A IV. kerületi Rendőrkapitányság nem véletlenül rendelt el hivatalból nyomozást még a bejelentés napján kiskorú gyermek veszélyeztetésének bűntett alapos gyanúja miatt.

Az önkormányzathoz tartozó intézmények és cégek üggyel kapcsolatban releváns információkkal rendelkező munkatársai bűntetőjogi felelősségük tudatában vállalták a tanúskodást a nyomozati eljárásban is! Az, hogy történt-e bűncselekmény vagy sem, azt a nyomozás fogja eldönteni.

Ugyanezen a napon, 2023.01.10-én Újpest polgármestere egyúttal belső, önkormányzati vizsgálatot is elrendelt az ügyben. Az önkormányzat független belső ellenőre által készített dokumentum (https://ujpest.hu/wp-content/uploads/2023/01/1278_010_2023-feljegyze-s-vegrehajtasrol_NN2.pdf), egyértelműen alátámasztja a mulasztást: >>Az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermek jogai sérültek, a Módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljes körűen betartásra.<< 2

Ezt követően az önkormányzat szociális intézményének vezetője nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában, minden körülményt mérlegelve döntött úgy, hogy B. Zita szakmai vezető munkaviszonyát rendkívüli felmentéssel megszünteti.

Egyéb iránt az ügyben megszólaló Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének nemcsak egy mulasztást elkövetett szakmai vezetőt, hanem az intézményben dolgozó szakembereket is védenie és képviselnie kellene.

Megjegyezzük, hogy az intézmény dolgozóinak fele, valamint három, az intézményben dolgozó és éppen ezért közvetlen információkkal rendelkező önkormányzati biztonsági őr, aláírással vállalva, levélben kérte az önkormányzatot, hogy >>ne hagyja, hogy rajtunk torolják meg azt, hogy nem hunytunk szemet a kislányt ért vélelmezett bűncselekmény elbagatellizálása felett.<<

Továbbá még hozzátették: >>A körülmények folytogató légkört teremtettek, így harapódzott el a helyzet a gyermekotthonban. Egységesen kötelességünknek érezzük szakmailag és emberileg kiállni a kislány és fenyegetett dolgozók mellett.<<

A képviselő-testület 2023.01.23-i ülésén tárgyalta meg az esetet és az abban felmerülő kérdéseket, mely ülésén a képviselő-testület indokoltnak látta külső szakértő felkérésével az általánosságban az intézményben folyó szakmai munka átfogó átvizsgálását és ellenőrzését, valamint a képviselő-testület egyhangúlag, pártállástól függetlenül vette tudomásul – beletérve az ágazatért felelős szociális alpolgármestert is – B. Zita felmentését.

Azóta egy közérdekű bejelentő jegyzőkönyvben nevét vállalva mondta el és állította azt önkormányzat jegyzőjének, hogy az eset kiderülését követően az esettel kapcsolatba hozható fájlokat, dokumentumok töröltek az intézmény használatában lévő laptopjáról.

Ezt a laptopot jelen pillanatban Újpest Önkormányzatának jegyzője őrzi, hogy ha szükséges a nyomozóhatóság rendelkezésére tudja bocsátani további vizsgálatok végett. A jegyzőkönyvet a jegyző hivatalból továbbította a rendőrkapitányságra.

Önkormányzatunk a hivatalból érintett minden hatósággal teljes mértékben együttműködik.

Összességében tehát, az ágazati belső vizsgálat, és az önkormányzati belső ellenőrzés is megállapította a mulasztás tényét, a Szociális Intézmény igazgatója nyilvánvalóan felelőssége teljes tudatában eljárva döntött a szakmai vezető, B. Zita rendkívüli felmentéséről.

Amennyiben ezt az érintett sérelmezi, természetesen bírósághoz fordulhat. Az igazság minden részletének feltárása és az esetleges büntetőjogi felelősség tisztázása pedig a nyomozóhatóság dolga.

1 Újpest Önkormányzatának Szociális Intézményének belső vizsgálata (Ti/775/2022) – megállapítás

2 Újpest Önkormányzatának Belső ellenőrzési Egységének belső vizsgálata KP/1278-10/2023.”

Az ügy kapcsán felmerül, hogy egy ilyen esetben lehet-e egy személyt hibáztatni, több személy mulasztásának összhatása eredményezte a történteket, vagy a választ a szociális szféra és annak intézményein belül tapasztalható körülményekben kell keresni.

A munkatársak közötti konfliktusok, egyes dolgozók hanyagsága, el nem kötelezettsége a szakma iránt nem csak szociális intézményekben figyelhető meg, átszövi a legtöbb munkahelyet.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen érzékeny témában, egy esetleges gyermekmolesztálás esetében a sértett körüli személyek, családtagok, gondozók, hivatali személyek a protokoll betartása mellett hogyan tudják a leginkább megőrizni a sértett gyermek lelki és fizikai egészségét.

Az érdevédők az ügyel kapcsolatos bűnbakteremtési problémákról beszéltek. A szociális szférában felmerülő gondok elsősorban rendszerszintűek, így egy ilyen, nyilvánosság elé teregetett eset szerintük nem hordozza magában a megoldást, egy célpontot létrehoz, amely támadásnak lesz kitéve.

(Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek