Donáth Anna visszatért a szülési szabadságról és megüzente: Le kell szállni a régi ellenzéki vonatról

Rendezvényt tartottak szombaton a visszatérő momentumos politikus népszerűsítésére.

Beszámoltunk róla, hogy több tízmillió forintos óriásplakát-kampányt indított a Momentum, hogy a tavaly tavasszal szülési szabadságra vonuló Donáth Anna visszatérését reklámozzák vele.

A plakátkampány első részében egy női sziluett mellé azt írták:

„DRÁGULÁS. GÁZÁREMELÉS. TANÁRHIÁNY. KI VEZETHET ÚJ ÚTRA MINKET?”

A tegnap utcára került új plakátokra pedig a korábbi elnökük, Donáth Anna fotóját tették, aki mellé azt írták:

„VEZESSÜK ÚJ ÚTRA MAGYARORSZÁGOT!”

A kutatások szerint 5-6 százalékon stagnáló Momentumot nyilvánvalóan lépéskényszerbe hozta, hogy a Demokratikus Koalíció ősszel megalakította árnyékkormányát, amely Dobrev Klára vezetésével hétről hétre konkrét szakpolitikai javaslatokkal él, a kormányzóképességet kommunikálja magáról, és amelyet zsinórban három kutatás mért 20 százalékra a biztos választók körében.

Ezért – bár a momentumosok Gelencsér Ferencet 2024 májusáig megválasztották pártelnöknek – , most mégis sietve próbálják ismét előtérbe tolni Donáth Annát, akiknek mindössze négy hónapja, tavaly októberben szülelett meg a kisgyereke.

A nagyszabású Donáth-plakátkampány második fordulójára időzítve szombaton egy rendezvényt is tartottak, amelyet Donáth Anna személye köré építettek fel.

A fő szónok előtt fellépett Gelencsér Ferenc pártelnök, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Soproni Tamás terézvárosi polgármester is.

Gelencsér Ferenc szerint a Momentum nem egy pillanat, hanem „azt jelenti, lendület”, a társadalom azon részének lendülete, amelynek elege van.

A pártelnök szerint a NER le akarja darálni őket. Hozzátette:

„meg kell szabadulniuk a félelemtől, mert szabadnak lenni nem egyéb, mint megvalósítani önmagukat.”

Kerpel-Fronius és Soproni felszólalásukban leginkább Donáth Anna személyét méltatták: előbbi szerint Donáth az a politikus, „aki érzi azt a felelősséget, ami ránk nehezedik, hogy leszámoljunk 30 év csapdáival, tévedéseivel”, utóbbi pedig felidézte, hogy hat évvel ezelőtt egy sötét pincéből indult a Momentum: „ott ültünk, amikor betoppant Anna, derűs volt és energetikus, erős kontrasztban velünk.”

Ilyen felvezetés után lépett a színpadra az esemény főszereplője, Donáth Anna.

A politikus elmondta: kiábrándultságot, szorongást érez, és ez a gyermeke születése óta a korábbinál is jobban felkavarja őt.

Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy „utólag ezt az évtizedet a szorongás évtizedének fogják nevezni”.

Donáth azt mondta: fiatal anyaként minden korábbinál világosabbá vált számára, hogy „nem csak mást, de radikálisan mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben”.

Ehhez szerinte

„le kell szállni a régi ellenzéki vonatról”,

le kell számolni a régi politikai beidegződésekkel, és ki kell mondani bizonyos alapigazságokat.

Donáth szerint ugyanakkor az Orbán-rendszer jelenleg leválthatatlan, és aki azt ígéri, hogy a ciklus vége előtt leváltható a kormány, az hazudik.

A politikus a párt nevének kiejtése nélkül kritizálta a Demokratikus Koalíciót is, úgy fogalmazott:

„Ki kell menni a fényre, vállalni kell magunkat, mert az árnyékból nem lehet kormányt buktatni. Úgy tűnt, hogy április 3-a után ezt mindenki megértette. Hát, majdnem mindenki”.

Donáth Anna szerint

„április 3. legalább azt megmutatta, hogy ezt a rendszert egy színtelen, szagtalan, legkisebb közös nevezőre építő sokszereplős összefogással nem lehet leváltani. Ha ezen az úton megyünk tovább újra és újra kétharmad lesz a vége.”

Donáth arról nem ejtett szót, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás két fordulója között a Momentum volt az első, amely az akkor még háromszereplős (Dobrev, Karácsony, Márki-Zay) mezőnyben beállt a jobboldali Márki-Zay Péter mögé.

Donáth kifejtette: elkerülhetetlennek tartja a rendszer bukását,

„ennek a rendszernek is vége lesz, ahogy a Horthy-korszaknak, a Rákosi-korszaknak, és a Kádár-korszaknak is. Mi pedig itt leszünk, felkészültek leszünk, hogy új útra vezessük Magyarországot”.

A szónok szerint új szövetséget kell kössenek egymással a politikusok és a civilek, és közösen kell megtervezniük a holnap, a holnapután Magyarországát. Donáth szerint meg kell mutatni, mi következik, ha őket választják.

Beszéde végén a háborúra kitérve Donáth arról beszélt: létfontosságú, hogy a szomszédunkban béke legyen, „hogy Ukrajna megnyerje a honvédő háborúját”, mert az az elsődleges nemzeti érdekünk, hogy tőlünk keletre a nyugattal szövetséges Ukrajna legyen, ne orosz bábállam.

Videó:


.

Valódi Hírek