IDEA: Mélyponton a Fidesz támogatottsága, a DK 20 százalékon áll

A kutatóintézet friss elemzése szerint a kormánypártok elvesztették a választás előtt szerzett szavazóikat.

Beragadt a pártok népszerűsége — közölte az IDEA Intézet lapunkhoz is eljuttatott legfrissebb, 2023. januári pártpreferenciáiban. Ebben arról is írtak: a Fidesz elveszítette peremszavazóit, a DK pedig továbbra is a legnépszerűbb az ellenzéki pártok között. Ezen állítások egybecsengnek más kutatóintézetek frissen publikált adatsoraival, így például a Republikonéval is.

Az IDEA Intézet 2023. januári pártpreferencia-kutatásának eredménye

A részletes pártpreferenciákkal kapcsolatos közleményüket alább idézzük:

A kutatás szerint

a Fidesz támogatottsága egyelőre elérhette a mélypontját,

2022. október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben. A domináns pártra 2023 elején is a teljes, választókorú népesség 31 százaléka szavazna, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért adatokkal.

Hasonló tendenciák láthatók a biztos szavazó pártot választók vonatkozásában is: a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 1 százalékpontos elmozdulás regisztrálható, így a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll, vagyis elhanyagolható korrekció történt az egy hónappal korábbi, hibahatárt közelítő 5 százalékpontos csökkenés után.

2023 januárjában az ismeretlen preferenciájúak, tehát a preferenciájukban bizonytalanok, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya két százalékponttal növekedett (34%), így azok a polgárok teszik ki

a legnagyobb választói rétegeket,

akiknek nem ismerjük a pártpreferenciáját.

Az ellenzéki oldalon, decemberhez képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek.

A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció

(12%), mögötte a Mi Hazánk áll 6 százalékos támogatottsággal (-1%). A Jobbik támogatottsága szintén csökkent 1 százalékpontot, így 2023 januárjában, ahogy korábban az őszi időszakában, 2 százalékon áll.

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, az MSZP, a Mi Hazánk támogatottsága ennyivel csökkent, a DK (20%) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (5%) pedig ennyivel emelkedett.

Összességében, ahogy ezt korábban az IDEA Intézet jelezte, a Fidesz támogatottsága annyira stabil és a domináns párt társadalmi beágyazottsága annyira széles, hogy a peremszavazók őszi lecsatlakozását követően, nagy választói mozgásokra

csak óriási politikai hiba, vagy katasztrofális gazdasági helyzet esetén

lehet számítani.

Az ellenzéki oldal ugyanis nem tudott profitálni a Fidesz 2022. őszi támogatottság-vesztésből, így a peremszavazók ismeretlen preferenciájúak közé távozása politikai értelemben nem volt kedvezőtlen a Fidesz számára.

Valódi Hírek