Eldurvult a helyzet Szijjártó Péter és az USA között – erről cikkeznek a nemzetközi sajtóban

Egyre nagyobb a feszültség.

Miután Szijjártó Péter csütörtökön közölte, hogy érdektelen, amit az amerikai nagykövet mond, mert a diplomata csak megpróbál beleavatkozni Magyarország belügyeibe, a Washington Post tudósítása úgy értékeli, hogy David Pressman ellenszélben dolgozik, amióta tavaly augusztusban megérkezett Budapestre.

Hangsúlyozták:

Magyarország és az Egyesült Államok között egyre nagyobb a diplomáciai szakadék.

Mint írták, a populista-jobboldali Orbán Viktorhoz feltételek nélkül lojális sajtó azzal vádolja az Egyesült Államok hivatalos képviseletének vezetőjét, hogy az az amerikai gyarmatosítás érdekeit szolgálja és beavatkozik a magyar igazságszolgáltatás ügyeibe is.

David Pressman kezdettől fogva jelezte az egyre élénkebb Washington-ellenes hangulatot, továbbá hogy az Orbán-kormány vonakodik csatlakozni a szankciókhoz. A magyar kormány viszont — amely meglehetősen jó kapcsolatot ápolt Amerikával Donald Trump elnöksége idején –, kitart amellett, hogy a szankciós intézkedések többet ártanak Európának, mint Oroszországnak.

A magyar kormányzati álláspont ugyanis az, hogy csakis orosz-amerikai tárgyalások vethetnek véget a háborúnak,

nem pedig az, ha Oroszország kivonja csapatait Ukrajnából.

David Pressman, a Biden-kormányzat kinevezett tagja, aki korábban az Egyesült Nemzetek különleges politikai ügyekért felelős nagykövete volt, tavaly augusztusi magyarországi hivatalba lépése óta.

Pressman januárban a Twitteren azt kérdezte:

„Mit szolgál Magyarországnak és a magyaroknak az orosz oligarchák szankciókkal szembeni védelme?”

Szijjártó csütörtökön azt mondta, hogy Pressmannek „nagyon nehéz dolga lesz a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködés hatékonysága szempontjából”, ha bírálja Budapest politikáját.

„Ennek a korszaknak vége van. Nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogy hogyan éljünk, ezért aztán érdektelen, hogy más ország állampolgára – legyen az akár egy nagykövet is — mit gondol a magyarországi belpolitikai folyamatokról”

— mondta Szijjártó.

Szijjártó kommentárjaira reagálva egy csütörtöki tweetben Pressman azt írta:

„Tisztelettel,

nem tekintjük »magyarországi belpolitikai fejleménynek«

Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan újrarajzolja Európa határait.”

(washingtonpost.com / hvg360 nyomán)

Valódi Hírek