Izzik a levegő: Szijjártó durván visszaszólt az amerikai nagykövetnek

Semmi köze nincsen hozzá! — mondta.

Beszámoltunk róla, hogy David Pressman komoly kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal kapcsolatban. A nagykövet azt mondta: az Orbán-kabinet hiába hangoztatja a békét, valóban annak ellensége.

Több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is!

— üzente dühösen Szijjártó Péter az amerikai nagykövetnek.

Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe. Ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar kormány tevékenységét, akkor

nagyon nehéz dolga lesz,

hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon.

— jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

„Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani,

érdektelen, teljes mértékben érdektelen,

hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról,

mert semmi köze nincsen hozzá”

— jelentette ki egy az egyiptomi fejlesztési miniszterrel tartott sajtótájékoztatón csütörtökön az ATV kérdésére Szijjártó, akit azok után kérdeztek, hogy David Pressman a Politicónak azt nyilatkozta: a magyar kormány tagjai gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz „tűzszüneti” javaslatokig

továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják.

Az amerikai nagykövet korábban 9 orosz oligarcha esetében már megkérdezte: miért szolgálja az Magyarország érdekeit, ha orosz oligarchákat véd a magyar kormány.

„Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét,

akkor nagyon nehéz dolga lesz

abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon”

— üzente Szijjártó Péter David Pressmannak.

„Mert mi, amikor nagyköveteket fogadunk, akkor azt szó szerint értjük: nagyköveteket fogadunk. Olyan embereket, akikről azt gondoljuk, hogy a küldő ország azért küldi ide, hogy a két ország kapcsolatának javításán, fejlesztésén dolgozzanak, a kölcsönös tisztelet talaján állva.

Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogy éljünk a saját hazáinkban”

— magyarázta a külügyminiszter, azt hangoztatva, hogy

„ennek a korszaknak vége van”.

Szijjártó kérdésre válaszolva nyomatékosította: Magyarország egy szuverén ország.

„Nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogy hogy éljünk,

ezért aztán érdektelen, hogy más ország állampolgára – legyen az egy nagykövet is – mit gondol a magyarországi belpolitikai folyamatokról”

— mondta, majd hozzátette:

majd a magyar emberek eldöntik,

hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem, elégedettek-e vele vagy sem, és akkor a soron következő parlamenti választáson ezen akaratukat kifejezik — minthogy kifejezték az elmúlt években is — elég egyértelműen„.

„Még akkor is, hogyha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni.

Sőt, akár még finanszírozni is”

— tett utalást az ellenzéki kampánytámogatásokra.

„Úgyhogy, több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is!”

— ismételte el Szijjártó Péter, üzenve az amerikai nagykövetnek.

A miniszter azt állította: a magyar kormány lépéseit egyetlen szempont határozza meg, ez a magyar nemzeti érdek, „ha tetszik, ha nem„.

„A magyar nemzeti érdeket ez a kormány soha nem fogja feladni”

— sulykolta Szijjártó.

NYF-kommentár: Mindeközben a gázt az oroszoktól bőven a piaci ár felett vásárolja, emellett pedig a lakók tiltakozását figyelmen kívül hagyva akar akkumulátorgyárakat telepíteni az országba a kormány.

„Megértjük, hogy voltak olyan külső próbálkozások, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdekeket képvisel, de a próbálkozás

nem jött be”

— mondta.

„Mondhatnám azt is, hogy rossz befektetésnek bizonyult az a komoly pénzösszeg, amit ennek érdekében megmozgattak”

— fűzte hozzá a miniszter.

„Mi amíg hivatalban leszünk, kizárólag a magyar nemzeti érdeket fogjuk képviselni.

A magyar nemzeti érdek most ebben a konkrét helyzetben az, hogy minél előbb béke legyen, és nem vagyunk hajlandók feladni a béke iránti elkötelezettségünket”

— kántálta Szijjártó Péter.

A háborúval kapcsolatban elismételte:

Lehet, hogy több ezer kilométerre innen vagy egy óceánnal odébb nem tűnik olyan súlyosnak a helyzet. De mi, akik itt élünk a háború szomszédságában, pontosan tudjuk, hogy mennyi szenvedést hoz ez a háború. Mi azt szeretnénk, hogyha ennek a háborúnak vége lenne.”

(atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek