FRISS: Meghajolt a dolgozók követelései előtt Magyarország egyik legnagyobb vállalata

Volt értelme sztrájkolni.

A szakszervezet úgy értékelte, sikerrel zárult a Bosch-sal folytatott bértárgyalás, így a hónapok óta tartó béremelés kérdésében sikerült a feleknek megegyezésre jutniuk — számolt be róla a Mérce.

A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. és az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) január 31-én állapodott meg a bérezésről, amelynek értelmében a korábban megállapodott 10%-os alapbéremelésen felül

további 5%-os alapbéremelést kapnak,

ezenkívül a Szép-kártya keret bruttó 450 000 Ft-ra emelkedik minden munkavállalónak 2023-ban — ismertették.

Az ÉTMOSz kimondottan eredményesen élt a sztrájk eszközével, mivel éppen az előre ütemezett tárgyalás másnapjára (február 1-jére) szervezték meg a munkabeszüntetést. Mint kiderült, úgy tűnik ennyi nyomásgyakorlás éppen elegendőnek is bizonyult ahhoz, hogy a céget „jobb belátásra” bírják:

a három fő dolgozói követelésből kettőnek eleget tett a Bosch.

A fejlemények tükrében az ÉTMOSz közölte: a meghirdetett sztrájktól így elállnak.

„A Bosch csoport leányvállalatainál Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett tárgyalunk a bérekről.

A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt bérezést kapjanak és a vállalat versenyképessége is megmaradjon.

A béremelés mértéke általában vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és függ az egyéni teljesítménytől is”

— írta a lap megkeresésére a vállalat.

Az ügyben keresték Kozma Zsoltot, az ÉTMOSz elnökét, aki megerősítette:

valóban győzelemként tekintenek a keddi megállapodásra.

„A visszajelzések teljesen pozitívak, örülnek a dolgozók”

— közölte a szakszervezeti vezető, aki azt is elmondta, hogy a céget is megértik abból a szempontból, hogy a vállalati költségek is emelkednek, de erről ők nem tehetnek. Mint mondta, nekik, munkásoknak is kell fizetniük a számlákat. Hozzátette: örül, hogy végül nem került sor demonstrációra, mert „otthon sem úgy intézzük a vitákat a családban, hogy balhézunk„.

A vállalat magyarországi telephelyei nem azért akarták minél alacsonyabban tartani a béreket, mert annyira hátrányosan érintették volna őket az elmúlt két év gazdasági nehézségei. Ugyanis 2021-ben

78,7 milliárd euró árbevételt értek el.

2022-ből még nem közölt pontos adatokat a cég, de az ukrajnai háború, valamint a bizonytalan energia- és nyersanyagellátásra hivatkozva megemelték áraikat. Májusban már úgy kalkuláltak, hogy kifizetődő lesz, ha az ügyfelekre hárítják át a bizonytalan helyzetet: akkor 6%-os árbevétel növekedéssel számoltak.

A sztrájk felmérésekor az ÉTMOSz egyébként olyan információkat is szerzett, amelyek szerint a gyárban a közvetlen vezetők elvették az íveket, és

az aláírásgyűjtő kollégákat fegyelmi büntetéssel fenyegették meg.

A munkáltató akkor azt közölte a szakszervezettel, hogy a telephelyen történő aláírásgyűjtés jogszerűtlen, mert nem történt róla előzetes egyeztetés. Kozma Zsolt elmondta, ez tavasszal – amikor a kötelező maszkviselés ellen gyűjtötték az aláírásokat – nem volt probléma.

„Nem akarjuk megállítani a munkafolyamatot vagy munkahelyi balesetet okozni, minden szabályt betartunk, de

a munkáltatónak nem tetszik, hogy végigmennek a papírok a sorokon és a dolgozók aláírják”

— jegyezte meg.

A kérdéseket ugyan nem tudták pár nap alatt az összes dolgozóhoz eljuttatni, de az aláírásgyűjtést sikeresnek könyvelték el, a szakszervezet szerint a megkérdezettek 85-90%-a nem fogadná el a cég ajánlatát.

(merce.hu nyomán)

(Kiemelt kép: ÉTMOSz/Facebook)

Valódi Hírek