Mit titkolnak Szijjártóék? Hiába vesztettek pert, nem hajlandók kiadni az adatokat a lélegeztetőgép-bizniszről

Valami sántít.

Tompos Márton, a Momentum szóvivője friss bejegyzésében arról írt, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium fellebbezett a Kúriánál a lélegeztetőgép-biznisz ügyében. A tárca a mai napig nem adta ki a beszerzéssel kapcsolatos adatokat.

A koronavírus elleni küzdelem ürügyén a kormány talán legdrágább, és korrupcióval terhelt dobása a

közel 17 ezer darab lélegeztetőgép beszerzése volt,

amelyet összesen 300 milliárd forintért vásároltak a híres fürkészek és portyázók. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a mindenféle átláthatóságot mellőzve kiválasztott baráti beszállítók mesés extraprofitot tehettek zsebre – mint ahogy az sem titok, hogy a lélegeztetőgépek döntő hányada azóta is mindenféle raktárakban porosodik jobb sorsára várva.

Még a tavalyi év májusában nyert a Transparency International (IT) közérdekű adatigénylési indított a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben a túlárazott lélelegeztetőgépek beszerzésések körüli, a szervezet szerint ,,durva korrupciós” botránynak minősítettügy feltárásásában. Az észszerűtlenül sok lélegeztetőgépek továbbpasszolásával eredetileg megbízott külügyi tárca egyetlen darab készüléket sem tudott eladni.

A Transparency International úgy véli, a lélegeztetőgép-biznisz minden bizonnyal legbizarrabb szála ugyanis a malajziai Datuk Vinod Shekar feltűnése a beszállítók között. A hazájában pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsított „üzletember” több mint hatezer lélegeztetőkészüléket adott el a magyar kormánynak mintegy 178 milliárd forintért. Vagyis a lélegeztetőgépekre elszórt 300 milliárdnak majdnem a kétharmada nála landolt – pontosabban mégsem, mivel

a szerződéseket aláíró külügyminisztérium a pénz jelentős részét még csak nem is a beszállítónak, hanem különféle hongkongi és szingapúri bankszámlákra utalta át.

A külügy mindent tagad — többek közt azt is, hogy rendelkezik a maláj beszállítók átláthatóságát igazoló adatokkal.

Egyébként

az Alaptörvény is előírja

a közbeszerzéseken induló cégek tulajdonosi szerkezetének átláthatóságát.

A TI Magyarország, miután a kabinet még a Fidesz által megírt Alaptörvény rendelkezéseinek betartását sem tartja szükségesnek, kikérte a külügytől a „felettébb gyanús” szerződések különféle részleteit, így például azt,

  • hogy kik engedélyezték a szerződéskötést,
  • hogyan és milyen eredménnyel világították át a malajziai beszállító céget, sőt,
  • maga a vállalkozás a hazai szabályok szerint átláthatónak minősült-e.

Mindezek mellett talán a legfontosabb részlet mégis az, hogy ki és miféle okok alapján engedélyezte a 178 milliárd forint ismeretlen hátterű hongkongi és szingapúri bankszámlákra utalását.

Az ügyben a Fővárosi Törvényszék első fokon a TI Magyarország javára döntött az eljárásban, így egy lépéssel közelebb kerülünk a kormány súlyosan korrupt lélegeztetőgép bizniszének most még titkolt részleteihez – zárul a szervezet tájékoztatása.

(nyugatifeny.hu/nepszava.hu )

Valódi Hírek