Kiütéses győzelmet aratott az Orbán-barát politikus felett az EU-párti cseh jelölt

Világos döntést hoztak a csehek.

A szavazatok 100%-ának feldolgozása alapján az unióbarát konzervatív Petr Pavel nyerte a csehországi elnökválasztást a jobboldali-populista Andrej Babišsal szemben.

Pavel a szavazok 58,32%-át szerezte,

szemben a volt miniszterelnök 41,67%-ával. A közük lévő különbség közel 1 millió szavazat.

A 2023-as cseh elnökválasztás második fordulójának végeredménye. Forrás: idnes.cz

A választáson a részvétel kimondottan magas, több mint 70%-os volt. Ez volt a harmadik olyan elnökválasztás, amelyen közvetlenül választották meg az ország elnökét.

A cseh elnökválasztás végeredményének területi eloszlása. Forrás: idnes.cz

Az első közvetlen elnökválasztást 2013-ban tartották, amelyet az orosz hatalommal jó viszonyt ápoló szocialista Miloš Zeman nyert. Őt 5 évvel később újraválasztották.

Pavel politikai múlttal nem rendelkezik, pártfüggetlen jelöltként indult. Aktív korában tábornokként tevékenykedett; 2012-től a cseh vezérkar vezetője volt. 2015-ben a NATO katonai bizottságának vezetője lett, ahonnan 2018-ban vonult nyugállományba. Ezt követően nyugdíjasként érdeklődése a politika felé fordult.

Babiš 2017 és 2021 között vezette miniszterelnökként Csehországot. Tavalyelőtt, újraválasztási kampányában Orbán Viktor is felszólalt mellette, aki még egy kampányeseményén is részt vett tavalyelőtt ősszel a választás előtti hajrában.

Andrej Babiš euroszkeptikus, populista politikusként híresült el, üzletemberként pedig az ország egyik leggazdagabb vállalkozója lett. Miniszterelnöksége idején nem kerülték el őt a korrupciós és más pénzügyi botrányok sem — a vádak alól végül azonban felmentették őt, így elnökjelöltként elindulhatott.

(idnes.cz/Euronews/Nyugati Fény)

Valódi Hírek