Kovács Zoltán megfenyegette az EU-t: Súlyos dologra készül az államtitkár

Kiakadt.

Az Erasmus-ügy, illetve a megoldásának folyamata azt mutatja, hogy az Európai Bizottság a testület különböző szintjeivel való diskurzusban semmilyen formális elemet nem tart be – erről beszélt Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Mandiner Reakció podcastjában.

A műsorban az elmúlt heti brüsszeli fejleményeket elemezték, amikoris Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter kiment rendezni az Erasmus-ügyet az illetékes uniós biztosokkal, és 5 perc alatt mindenben megfutamodott az uniós biztosokkal szemben.

Kovács Zoltán azt is elárulta, szerinte mi a legnagyobb baja az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek:

„hiába van rögzítve a szerződésben a tagállami kompetenciák és az intézményes kompetenciák közötti választóvonal, újabb és újabb kísérletek vannak arra, hogy megfoghatatlan jogállamisági kritériumot használva olyan területekre mennek be, ahol semmi keresnivalójuk.”

Kovács fel is sorolta azokat a területeket, ahol szerint „semmi keresnivalója” az EU legfontosabb intézményeinek. Ezek: a média, a kultúra területe, most a felsőoktatás, ilyen volt az egészségügy, és a migráció.

Kovács ehhez azt is hozzátette, azt felételezi, hogy az Európai Bizottságnak politikai szándéka

a konkrét károkozás.

Az államtitkár szerint jogi lépéseket kell tenni, ha ez a helyzet villámgyorsan nem oldódik meg, de azt nem árulta el, hogy pontosan milyen lépésekre gondol.

Arra a kérdére, hogy van-e felelőssége a magyar kormánynak abban, hogy bizonyos ügyekben elfajult a kommunikáció, és kell-e változtatni a stíluson vagy az állásponton, kijelentette: felelősségük elsősorban a magyar választópolgárok felé van.

„Egy dologgal nem lehet minket vádolni: hogy ne mondtuk volna meg előre, hogy bizonyos kérdésekben mi a magyar álláspont”.

Amikor az utcai plakátkampányokban, nemzeti konzultációkban megkérdeztük a választók véleményét arról, hogy mit gondolnak, megmondtuk előre, hogy így lesz – mondta.

(MTI)

Valódi Hírek