Kiderült: A honvédelmi miniszter is érintett a Fidesz legújabb botrányában

Neki is kellett egy kis közpénz.

Összesen csaknem 7 millió forintot kapott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter alapítványa a Magyar Falu Program civil szervezeteknek szétosztott pénzeiből – tudta meg a Népszava. Mi is megírtuk, hugy a falusi civil alap pénzeire kiírt pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, és ezek között – összesítésünk szerint – 113 olyan akad, amelyik egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető.

Ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői ugyanis mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy épp nyíltan kampányoltak a választások előtt a fideszes jelölt mellett.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf sokáig vonakodott megválni céges érdekeltségeitől, amire azért volt szükség, mert a törvények kimondják, hogy ez összeférhetetlen a betöltött pozícióval. Ugyanakkor a civil szervezetekre az összeférhetetlenség nem vonatkozik, így az általa alapított Némethy Bertalan Alapítványra sem.

A tárcavezető jelenleg is az egyesület kuratóriumának elnöke, tehát elméletben ő is dönthet a megnyert támogatások elköltéséről, ami 2020-ban 5 millió, 2022-ben pedig 1 895 000 forint közpénzt jelentett.

A lovas alapítványának székhelye a Felcsút melletti Tabajd, pontosabban az ottani lovarda, amely 15 hektáron helyezkedik el a Váli-völgyben, Bélápapusztán.

Az alapítványban ugyancsak kuratóriumi tag Jármy Miklós állatorvos, akinek nevével több, kormányzathoz közeli, vagy állami szervezetben találkozhatunk. Például a Lázár Jánoshoz köthető Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. felügyelőbizottságának az elnöke, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja, a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, a Nemzeti Lovardáért Alapítvány kuratóriumának tagja.

FRISSÍTÉS:

A Honvédelmi Minisztérium közleményben reagált a cikkünkre. Lapunkhoz eljuttatott közleményüket alább idézzük:

A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Némethy Bertalan Alapítványnak

alapítója soha nem volt,

elnöki pozíciójáról lemondott, kuratóriumi tagsága 2022. június 7-i hatállyal megszűnt.

Így az Alapítvány vezetésében semmilyen módon nem vett és nem vesz részt.

A nemzetközi és magyar lovassport-élet egyik legnagyobb alakjaként ismert Némethy Bertalan — aki Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagybátyja volt — szellemi és szakmai örökségének emléket állító alapítvány a magyar lovaskultúra és lovashagyományok támogatására és népszerűsítésére, illetve az örkényi Lovaglótanárképző Intézet szellemiségének ápolására létrejött nonprofit szervezet.

A több mint 15 éve működő alapítvány helyet és lehetőséget biztosít a lovas szabadidős és versenysport-tevékenységekre, tovább örökítve a magyar kultúrától elválaszthatatlan lovas életmód tradícióit.

Valódi Hírek