Felháborító dolog derült ki: rengeteg pénzt osztottak szét egymás között a fideszesek

Nem mindig oda ment, ahová kellene.

Csaknem 425 millió forint értékben kaptak támogatást fideszesek 2022-ben a magyar falu program civil pénzeiből, azaz a falusi civil alapból – derült ki a Népszava összesítéséből.

A pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között

113 olyan van, ami egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető,

mivel ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői mind-mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak a választások alkalmával annak érdekében, hogy a választók a kormánypárti jelöltekre tegyék a voksukat.

A lista átnézése után kiderült, hogy abban szép számmal akad fideszes önkormányzati képviselő, polgármester, de még parlamenti képviselő is. Mindez azt jelenti, hogy az állami közvagyonból biztosított falusi civil pályázatokat 7,8 százalékban olyan szervezetek nyerték, amelyek a kormánypárt színeiben politizáló, vagy ahhoz közel álló tisztségviselőkhöz köthetők. Ez a teljes összeg —

mintegy 4,8 milliárd forint – 8,8 százaléka.

A falusi civil pénzekre négy kategóriában nyújthattak be pályázatokat: civil szervezetek ingatlanberuházási és felújítási támogatása, gépjárműbeszerzési támogatás, eszközbeszerzési támogatás, valamint programszervezési támogatás. A legnagyobb megítélt összeg 7 millió forint volt, a legkisebb pedig 290 ezer forint.

A támogatott alapítványok 16 százaléka sporthoz, főként a labdarúgáshoz köthető, 5 százaléka hagyományőrző, 2 százaléka horgász egyesület, 4 százaléka pedig tevékenységi körét tekintve vadászattal foglalkozik.

A támogatást nyert alapítványok zömét önkéntes tűzoltóegyesületek, a falu fejlesztését szolgáló közalapítványok/alapítványok, és a helyi polgárőrségek szervezetei tették ki. Sok szervezetnek egyébként nincs működő honlapja, közösségi oldala, az interneten nem, csak a cégadatbázisban találni nyomát.

Szociális tevékenységgel foglalkozó alapítványok alig-alig akadnak,

és ami van, annak többsége roma integrációval foglalkozik, és egy jó része a Fideszhez közel álló, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromhoz köthető.

(via Népszava)

Valódi Hírek