Nemzetközi botrány érik: Európában körbement, hogyan bánnak Orbánék egy fontos szektorral

Közös levelet írtak az Európai Szakszervezeti Szövetségnek.

Közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről és a kormány legutóbbi, a tanárok rendkívüli elbocsátásról hozott rendeletéről a 45 millió tagot képviselő Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC – ESZSZ) a két legnagyobb hazai érdekvédelmi konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma — számolt be róla a Magyar Szakszervezeti Szövetség lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

Hozzátették:

a két konföderáció ezzel is segíti a pedagógusok küzdelmét.

Mint írták, az ESZSZ-nek írt közös levéllel Európa figyelmét is felhívja a magyar pedagógusok helyzetére, valamint a kormány legutóbbi felháborító reakciójára a két legnagyobb hazai konföderáció.

A MASZSZ és a SZEF elnöke írásban részletesen tájékoztatta a 39 európai ország 89 tagszervezetét,

összesen több mint 45 millió tagot képviselő

ESZSZ elnökét a kormány hadjáratáról, amelyet a protestáló tanárok ellen folytat, és a legutóbb született rendelet, a rendkívüli felmondás vérlázító módosításáról is.

A szakszervezetek levelükben hangsúlyozták: a kormány zsarolja, megfélemlíti az akár csak egyszer is tüntető vagy a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő tanárokat.

„A nemzetközi szervezet nyilvánosan elítél minden olyan kormányzati intézkedést, amely a kollektív fellépés elnyomására születik”

— húzta alá Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke.

A MASZSZ elnöke szerint

a magyar kormány éppen ilyen rendeletet hozott.

Közölték: a két szövetség a nemzetközi figyelem felhívásával is próbálja támogatni a magyar pedagógusok küzdelmét.

Az elnök nem titkolja, azt remélik, hogy az ESZSZ a 39 csatlakozott ország nevében ezúttal is – mint minden hasonló esetben – nemzetközi sajtóközleményben fogja elítélni a magyar kormánynak a hatalommal való visszaélését, a pedagógusok megfélemlítését, tiltakozó akciójuk letörését.

Valódi Hírek