Lecsaptak a rendőrök a Debrecenben nagyberuházást irányító cégre

Léptek a hatóságok.

Egy tavalyi rutinellenőrzéskor több tucat kínai munkás elfutott a rendőrök elől, most ezért volt szükség összehangolt razziára Németországban. A hatóságok illegális munkavégzés-, illegális tartózkodás- és hamisított beutazási okmányok gyanúja miatt vonultak ki az arndstadti létesítményhez — számolt be róla hvg.hu.

A türingiai hatóságok 250 rendőrt és vámtisztviselőt, de még egy helikoptert is bevontak abba a nagyszabású ellenőrzésbe, ami január 11-én a kínai akkumulátorgyártó cég, a CATL arnstadti gyárában zajlott. Mint ismert, a CATL a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata, ami Debrecen mellett is tervez felhúzni egy gyárat, ami ellen elsöprő tiltakozási hullám bontakozott ki a lakosság és a civil szervezek körében.

Az MDR THÜRINGEN információi szerint a hatóságok illegális munkavégzés-, illegális tartózkodás- és hamisított beutazási okmányok gyanúja miatt vonultak ki a CATL németországi gyárához. Közölték: végül csak egy szabálysértést találtak.

Az illetékes vámhatóság arról adott tájékoztatott, hogy a CATL gyárában jelenleg 1500-an dolgoznak, közülük 400-an kínaiak, ehhez jönnek még az építési területen alvállalkozóknál munkát vállalók, ők főként kelet-európaiak. Most a vámhatóság az ő foglalkoztatásuk és Németországba való belépésük körülményeit vizsgálja. Az akcióban részt vesznek a szövetségi rendőrség és a gothai rendőrség nyomozói is, jelenleg a gyár teljes területét lezárták.

Az akció kiváltó oka egy tavaly őszi rutinellenőrzés volt. Október 12-én a szövetségi rendőrség tisztségviselői megjelentek a gyárban, de amint beléptek, nagyjából 50 kínai elmenekült az épületből. Ezután pedig több olyan jelzést kaptak az illetékes hatóságok, hogy valami nincs rendben a gyár kínai dolgozói körül, a heteken keresztül előkészített akció pedig a szerdai ellenőrzés során kapcsolt nagyobb fokozatra.

A vámnyomozók azt is vizsgálták, vannak-e illegális munkára utaló jelek, ami a kelet-európai munkavállalókat érinti, akiket alvállalkozók sokszor illegálisan utaztatnak be Németországba, és később – többnyire az építőiparban – feketén foglalkoztatják őket.

Mint az MDR írja, az utóbbi két évben sok száz kínai munkás dolgozott az akkumulátor üzem felépítésén, sokan közülük egyenesen a CATL kínai gyáraiból érkeztek Németországba. Az MDR információi szerint egy Frankfurt környéki kínai cég érintett a dolgozók fuvarozásában, amely kínai munkavállalók felügyeletére, elhelyezésére és szállítására szakosodott. Az érintett cég is része a mostani vizsgálatoknak — írta a lap.

A razziával kapcsolatban Matthias Zentgraf, a CATL európai vezetője elmondta, egy tavaly októberi ellenőrzésen néhány dolgozójuk fennakadt, mert tovább maradtak Németországban, mint ameddig a vízumuk engedte, de azt állította, azóta a vállalat dolgozik azon, hogy elkerülje az ilyen jellegű incidenseket.

(hvg.hu nyomán)

(Címlapkép: illusztráció)

Kapcsolódó:

FRISS: Óriási balhé tört ki Debrecenben a környezetpusztító kínai akkumulátorgyár miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/01/12/most-erkezett-letartoztattak-a-debreceni-akkumulatorgyar-epitojet-kinaban

Valódi Hírek