Orbán büszke lesz: Így kebelezett be egy fontos intézményt egy győri képviselő

Kiderültek az ügy részletei.

Miközben az elmúlt hónapokban országszerte zárnak be a termálfürdők és az uszodák az energiaválság miatt, egy Somogy megyei faluban, Csokonyavisontán december 16-án újra megnyitották – legalábbis részlegesen – a szeptember óta zárva tartó fürdőkomplexumot.

A létesítményt korábban tulajdonló önkormányzati cég az ősszel szokatlan körülmények között került egy győri fideszes önkormányzati képviselő családi vállalkozásának tulajdonába.

A fürdőt nyílt tender keretében értékesítették az egyetlen pályázónak, egy környékbeli építési vállalkozónak, aki azután két részletben passzolta el azt

a győri fideszes képviselő családjának.

A történet iskolapéldája annak, hogy a rentábilisan nem működtethető vagy az évtizedek során elhanyagolt, lepusztult állapotba kerülő közvagyon hogyan vándorol egy kormánypárti kötődésű vállalkozás kezébe.

A csokonyavisontai fürdőt a múlt század ötvenes éveiben kezdték fejleszteni, miután fosszilis energiahordozók után kutatva végül is jó minőségű termálvizet találtak a településen. Az utóbbi években a fürdő súlyos veszteségeket termelt az önkormányzatnak, a kaput azonban a koronavírus-járvány tette be. A fürdőt évek óta próbálják értékesíteni.

Az augusztusban végül kiírt pályázatra csak a Barcsra bejegyzett Bau-Lizéna Kft. jelentkezett A pályázatot szeptemberben az önkormányzat eredményesnek nyilvánította, egyben bejelentette, hogy a fürdő a felújítások és fejlesztések érdekében átmenetileg bezár. A cég és az önkormányzat október 3-án írta alá az adásvételi szerződést, eszerint a fürdő 440 millió forint értékben került eladásra,

Október 11-én a Bau-Lizéna Kft. eladta a fürdőt üzemeltető cég nyolcvan százalékos üzletrészét a Hafe-Hungary Kft.-nek, Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselő családi cégének. A maradék húsz százalékról a két cég november 21-én állapodott meg, így került a fürdő egésze a pályázaton nyertes vállalkozótól a győri fideszes képviselő és családja kezébe.

Az eredeti adásvételi szerződésnek legalább két, figyelemre méltó pontja van. Az egyik, hogy a legnagyobb, 300 millió forintos vételárrészt valójában ki sem kell fizetni, mert azt a vevőnek a fürdő műszaki fejlesztésére kell fordítania. Az 24.hu szakértője szerint ez olyan, hogy „ön megveszi tőlem az én házamat, és utána én a 70 százalékát a vételárnak visszaadom, hogy a saját hasznára újítsa fel azt a házat, amit tőlem megvett.”

A másik különös pontja a szerződésnek, hogy a 300 milliót a felek abban az esetben tekintik kiegyenlítettnek, ha a fürdő a szeptemberi bezárást követően újranyit. Forrásunk úgy látja, hogy ez a feltétel a december 16-i újranyitással teljesült is, vagyis ezzel a vételárrész a fürdő érdemi műszaki rekonstrukciója nélkül került elismerésre.

A teljes újranyitást a szerződésben 2023. májusára határozták meg, aztán n a háborús vészhelyzetre és a gazdasági világválságra hivatkozva a teljes újranyitás végső határidejét 2028. május 31-re tolták ki.

Az adás-vételt bejelentő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a csokonyavisontai termálvíz „Európa második legjobb minőségű termálvize”, ezt azonban semmilyen általunk ismert adat nem támasztja alá. Az eredeti adásvételi szerződés alapján ennek éppen az ellenkezőjére lehet következtetni. A szerződés szerint ugyanis a fürdő 2022. októberi állapotában

„kritikus egészségügyi és baleseti kockázatot”

jelentett.

A 24.hu kérdése at új tulajdonos, Hajtó Péter erre annyit mondott, hogy szerint a fürdő számára a termálvíz „nem megfelelő”, a működtetésre alkalmatlan összetétele jelentett rendkívüli problémát. A vizet arzénmentesíteni kellett, mostanra azonban minden szükséges hatósági engedély rendelkezésre áll.

(via 24.hu)

 

Valódi Hírek