Most érkezett: Be lehet perelni az Orbán-kormányt egy fontos kérdésben

Kiderült: a hazai jogi szabályozás nem felel meg az Alaptörvénynek.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban szinte ezerszám indulnak a klímaperek az államok és a nagyvállalatok ellen, Magyarországon azonban még sosem volt példa hasonlóra. A Másfélfok szervezet szerint pedig az éghajlatváltozással és annak következményeivel foglalkozó ágazati szabályok alapján

már most is sikeresen lehetne beperelni a magyar államot.

A hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2016-os párizsi megállapodást aláíró országok jogilag kötelező érvényű vállalást tettek arra vonatkozóan, hogy az éghajlatváltozást mindenképpen 2 Celsius fok alatt tartják, és törekednek a 1,5 Celsius fokra. Ennek értelmében a megállapodást ratifikáló államok most bíróság előtt is kötelesek felelni a végrehajtásáért, ha valaki beperelné őket.

A Másfélfok szerint a jelenlegi magyarországi jogi szabályozás azon túl, hogy nem elégséges a párizsi megállapodás teljesítéséhez, a jelen hibáit és a megoldás terhét leginkább a jövő generációira hárítanák át a gyakorlatban. Hangsúlyozták: ez pedig

nem felel meg a magyar alkotmányban foglaltaknak sem,

ugyanis az Alaptörvény előírja a generációk közötti igazságosság elvét. A lap megjegyezte, a klímaperek döntő része hasonló okok miatt külföldön emberi jogi alapokon zajlik.

Ugyan a magyar klímatörvény is az Alkotmánybíróság előtt hever, a hatalmi ágak szétválasztása miatt a testület a Másfélfok szerint nem tud erősebb klímatörvényt kikényszeríteni az Országgyűlésből.

„Az Alkotmánybíróságnak kulcsszerepe lehet abban, hogy milyen alaphangot ütnek meg majd a klímaváltozáshoz kapcsolódó jövőbeli perek és jogszabályok”

— írta a szervezet.

Egységes klímajog hiányában, alapjogi perek mellett elsősorban ágazati szabályok – mint az energiahatékonysági támogatások elköltése, környezetvédelmi hatósági döntések, versenyjog, beruházásvédelem, stratégiák megvalósításának a kötelezettsége – alapján lehetne sikeresen perelni a magyar államot.

A klímaszervezet közzétett tanulmánya szerint ehhez „kreatív ügyvédekre és bátor bírókra van szükség, akik képesek új, eddig nem alkalmazott jogi érveket megalkotni

és elég bátrak az alkalmazásukhoz”.

(masfelfok.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek